matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma pierwszych n wyrazów ciągu geometrycznego
Amadi:
Suma pierwszych n wyrazów ciągu geometrycznego q=2 , a
1
=2 a
n
=2
n+1
1−2
n+1
1−2
n+1
S
n
= 2*
= 2*
= −2*(1−2
n+1
) =?
1−2
−1
Jaki będzie końcowy wynik?
20 lis 14:34