matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Kaznodzieja: Na loterii jest 50 losów w tym 5 wygrywających. Kupujemy dwa losy. Na ile sposób możemy kupić: a) tylko losy wygrywające b) dokładnie jeden los wygrywający. c) 2 losy przegrywające. d) na ile sposobów możemy wygrać? Takie mi wyszło odpowiedzi, oprócz ostatniego podpunktu. a) 10 b) 5 c) 990 d) ... Właściwie to nie jestem pewien żadnego z podpunktu. Wydaje mi się, że trzeba to zrobić z kombinacji. Proszę o pomoc.
20 lis 13:56
Aga: a) dobrze b)jeden wygrywający i jeden przegrywający , bo kupujesz dwa losy. odp 45*5 c) dobrze d) coś wygramy ,odp. a)+b)
20 lis 14:06
Kaznodzieja: Ok, dzieki wielkie : ) W b) tak mi się wydawało, że chyba trzeba uwzględnić jeden los przegrywający. I jeszcze mam drugie zadanie. W pudełku jest 6 kul czerwonych, 8 zielonych i 4 niebieskie. Losujemy 4 kule. Na ile sposób możemy wylosować: a) tylko kule czerwone b) 2 kule zielone i 2 niebieskie c) jedną czerwoną, jedną zieloną i dwie niebieskie. a) 15 b) 168 c) 288 Dobrze to zrobiłem?
20 lis 14:18
Aga: a) będzie więcej możliwości, zważywszy na to ,że ma być łącznie 4 kule, czyli 2 czerwone i np 2 zielone, lub 2 czerwone i 1 zielona i 1 niebieska lub 2 czerwone i 2 niebieskie. policz teraz a) b) dobrze c)dobrze.
20 lis 14:27