asymptoty
Suchejroo: | | 2x | |
asymptoty g(x)= |
| |
| | arctg(x) | |
witam czy moglby ktos mi rozpisac ja znalezc wszystkie asymptoty powyzszej funkcji?
20 lis 13:45
Ed: A jaka jest dziedzina?
20 lis 13:50
Suchejroo: nie ma podanej. mysle ze taka jaka ma arctg czyli R i arctg nie moze sie rownac 0. czyli (od
minus nieskonczonosci do zera) i od zera do plus nieskonczonosci tak to odbieram. Czy zel
policzylem dziedzine?
20 lis 13:53
Ed: no to Df = (−∞,0) ∪ (0,+∞)
asymptoty pionowe:
liczysz granice odpowiedznio lewo lub prawostronne na krancach przedzialow dziedziny ale nie w
−∞ i ∞ czyli gdzie w twoim przypadku?
20 lis 13:59
Ed: granica taka musi wyjsc −∞ lub ∞
20 lis 14:01
Ed: jak nie wychodzi to znaczy ze nie ma asymptoty pionowej
20 lis 14:03
Suchejroo: czyli do 0+ i do 0− a pozniej ukosne do nieskonczonosci minus i plus. Jezeli w pinowych
wyjdzie nieskonczonosc to jest asymptota pionowa. a jezeli w granicach liczę do
nieskończoności i wyjdzie liczba to sa ukosne asymptoty. A kiedy wyjdzie pozioma? bo akurat
nie zauważyłem tego na zajęciach
20 lis 14:03
Ed: asymptota ma rownanie y=ax+b
| | f(x) | |
i jak liczysz granice lim x−>+/−∞ |
| i wyjdzie ci 0 to wtedy twoje rownianie bedzie |
| | x | |
wygladac y=b czyli masz asymptote poziomą
20 lis 14:06
Suchejroo: dokladnie. wystarczylo troche pomyslec bo z tego punktu widzenia to banalne. moze to dlatego ze
siedze juz przy tych zadaniach i chyba juz za dlugo

dzieki bardzo
20 lis 14:07
Ed: no i oczywiscie musisz obliczyc to b
20 lis 14:08
Suchejroo: wiem wiem
20 lis 14:08
20 lis 14:14