awdawd
karolajn: rozwiąż równanie
|x2+3x−2|=|x2+2x−1|
20 lis 13:33
Aga: Rozwiązujesz dwa równania
x2+3x−2=x2+2x−1 lub x2+3x−2=−x2−2x+1
Odp. stanowią wszystkie rozwiązania tych równań.
20 lis 13:52
karolajn: jestes pewna ? Tutaj są dwie wartości bezwględne
20 lis 14:24
ICSP: to będzie paskudne xD
20 lis 14:36
wik: faktycznie paskudne 5 przypadkow
20 lis 14:39
ICSP: i to Jeszce jakich przypadków...
ani w tym po lewej ani w tym po prawej delta nie wyjdzie ładna...
20 lis 14:40
wik: smierdzaca sprawa
20 lis 14:43
Aga: Przepisuję z książki
"IpI=IqI⇔p=q⋁p=−q."
20 lis 15:01
karolajn: ale odpowiedzi wychodzą ładne
20 lis 15:02
Aga: A masz odpowiedzi do tego zadania?
20 lis 15:08
ICSP: oczywiście że mam:
x = 3
x = 1
20 lis 15:09
Aga: Rozwiązywałeś sposobem, który zaproponowałam, czy z przypadkami?
20 lis 15:21
ICSP: wolframem xD
20 lis 15:22
karolajn: nie wychodzi mi
20 lis 15:27
Aga: Pierwsze równanie 3x−2x=2−1.
drugie
2x2+5x−3=0
Δ=49
x=3 lub x=0,5.
20 lis 15:46