Mamuśka: Oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresami funkci: y= I 2(x - 3) I i y = x
21 kwi 10:53
Sitta: narysuj wykres funkcji y= I 2(x - 3) I - zgodnie z def. wartości bezwzględnej będzie on
składał z dwóch półprostych o wspólnym początku C( 3,0)-
y = 2x-6 dla x≥0 oraz y=-2x+6 dla x<0. Narysuj wykres funkcji y=x. Punkty wspólne tych
wykresów otrzymasz rozwiązując dwa układy równań
1. y = 2x-6 dla x≥0 i y=x
2. y=-2x+6 dla x<0 i y=x
Otrzymasz A(2,2) B(6,6). Pole trójkąta ABC najlepiej wyliczyć tzw metodą wyznacznikową.
PΔ = 6
21 kwi 20:48