Proszę o pomoc :)
Martyna: dla jakiego parametru m równanie 4x2 − 2(m+1)x+m=0 ma dwa różne rozwiązania, które są sinusem
i cosinusem tego samego kąta ostrego. Wyznacz ten kąt.
20 lis 13:17
Haunter: delta większa od zera i iloczyn pierwiastków wynosi 1\4
20 lis 13:22
Haunter: wynosi 1\2
20 lis 13:23
Martyna: mogłabym prosić o wyliczenie tego krok po kroku?
20 lis 13:24
rumpek: Za dużo liczenia

Warunki to
Δ > 0
x
12 + x
22 = 1
20 lis 13:26
Martyna: a wylicz tylko deltę, bo nie chce mi wyjść jakiś normalny wynik
20 lis 13:30
rumpek:
Δ = 4(m+1)2 − (4 * m * 4) = 4(m2 + 2m + 1) − 16m = 4m2 + 8m + 4 − 16m = 4m2 − 8m + 4
4m2 − 8m + 4 > 0
...
20 lis 13:32
Martyna: dzięki
20 lis 13:33
Radosław i Zen64:
to ty Martyna robisz jako telewizyjno − reżimowy szpicel na tym komputerze i
jeszcze pobierasz za to pensję w wariatkowie.Niezbyt to chwalebne!
A w kwestii merytorycznej:
sinα *cosα =m4
sinα + cosα =(m+1)4 czyli sin2α =m2=(2[m+1]8)2−1
czyli po rozwiązaniu równania m2 −14m −16 =0,można już stwierdzić że α
nie istnieje!
20 lis 16:19