prosze o pomoc
kika: boisko w kształcie prostokata o wymiarach 50m i 90m powiekszono przez dodanie pasa o
szerokości 10m z każdej strony.Sprawdz czy te boiska są prostokatami podobnymi
18 mar 17:06
kika: prosze pomóżcie
18 mar 17:08
gregory: musisz sprawdzić czy po podzielenu odpowiednich boków 1 i 2 prostokąta skala k jest taka
sama jeśli tak to prostokąty są podobne
18 mar 17:12
kika: a mógłbys mi to rozpisac jak to po kolei zrobic

z góry dziekuje
18 mar 17:14
gregory: do boku długości 50m dodajesz 2* 10m do długości 90m tak samo.
50/90=k
k=0,55(5)
boki 2 prostokąta po dodaniu długości wynoszą 110m i 70m
18 mar 17:23
gregory: k=0,63(63) i wtedy prostokąty nie są podobne tylko nie wiem czy powiększamy oba boki
prost. czy tylko 1 jeśli oba to odp już masz
18 mar 17:25