matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki niewłaściwe
Marek:
Obliczyć całkę niewłaściwą (x traktujemy jako stałą) ∫(2x
3
+ 4y)dy
20 lis 13:06
Marek:
Można to obliczyć tak?
1
∫(2x
3
+ 4y)dy = ∫2x
3
dy + ∫4ydy = 2x
3
∫dy + 4 ∫ydy = 2x
3
*y + 4*
y
2
2
20 lis 13:30