Współrzędne wierzchołka
Pięta achillesowa: Oblicz współrzędne wierzchołka W paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f,jeśli
f(x)=x
2−4
coś mi się tu nie zgadza... W odpowiedziach pisze,że W(0,−4) i ok, −4 mi wyszło, ale zamiast 0
cały czas wychodzi mi 2

o co chodzi?
20 lis 13:06
Marek: f(x)=x
2 −4
delta=b
2−4*a*c
delta=0
2−4*1*−4
delta=16
20 lis 13:10
Marek: p i q współrzędne wierzchołka
20 lis 13:11
Marek: a=1 b=0 c=−4
20 lis 13:11
20 lis 13:13
Pięta : Aaa czyli po prostu za b wstawiamy 0, tak? Bo ja za b wstawiłam 4, a za c − 0
20 lis 13:20
Marek: No za b wstawiamy 0, a za c −4.
Bo jak widać przy −4 nie ma zmiennej x więc trzeba ją potraktować jako zmienną c, a że nie ma
zmiennej x to b =0
20 lis 13:27