bardzo prosze o rozwiązanie
amelia: Wyłącz przed nawis wspólny czynnik :
a)2x3−2x2+4x
b)12x5−16x3+8x2
c)−3p3q+9p2q2−12pq3
d)3a4b2c−6a3b3c+9a3b2c2
20 lis 13:04
mm: no to w pierwszym podpunkcie 2x przed nawias
20 lis 13:11
mm: I wiesz jak to będzie dalej
20 lis 13:11
amelia: no wlasnie prosilabym o rozpisanie
20 lis 13:14
mm: a) 2x3 −2x2+4x
lepiej zrób x
x(2x2−2x+3x) = 0
x = 0 lub 2x2−2x+3x = 0
Δ= b2−4ac
Δ = (−2)2 − 4*2*3
Δ= 4−24
Δ=

? ile wg ciebie?
20 lis 13:23
amelia: aha to zostaje tylko x(2x2−2x+3x) bo Δ jest minusowa
20 lis 13:26
mm: No musisz napisac że x1= 0 a pod rozwiązaniem delty ile to jest i że brak rozwiązań. Czyli nic
dalej z tym nie robimy bo jak delta jest minusowa to nie liczymy x1 i x2
20 lis 13:28
amelia: moge prosic o rozwiazanie kolejnych przykladow ?
20 lis 13:29
mm: Δ będzie (−2)2−4*2*4
Δ= 4−32
Sorki mala pomyłka bo jak x wyłączymy przed nawias to będzie x(2x2−2x+4)
20 lis 13:32
mm: Ale i tak delta zostaje ujemna
20 lis 13:32
mm: w drugim x2 przed nawias
20 lis 13:34
amelia: a mozesz rozpisac ? będę wdzięczna
20 lis 13:39
amelia:
20 lis 14:00