Prosze o pomoc.
Karollina: Mam takie zadanie...I nie wiem jak to zrobic...
Z pojemnika w ktorym sa 2 losy wygrywajace i 3 losy puste,losujemy 2 razy po 1 losie bez
zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo że otrzymamy co najmniej 1 los wygrywajacy.
20 lis 12:52
wik: Ω = 5 * 4
A = 2*3 + 2*1
P(A) = 8/20= 2/5
20 lis 12:57
Monika: Wiem, że to nie mój temat ale mam pytanie odnośnie tego zadania.
Czy można zrobić je za pomocą zdarzenia przeciwnego?
Ω = 20
Próbuje wypisać te pary: 3 losy są więc oznaczyłam sobie 1 − pierwszy los, 2 − drugi, 3 −
trzeci
(wszystkie puste)
(1,2)
(2,1)
(1,3)
(3,1)
(2,3)
(3,2)
No i tylko otrzymuje 6, a nie 12.
i wychodzi wtedy P(A) = 14/20 i wiem, że to na pewno jest źle ponieważ nie może być tak dużego
prawdopodobieństwa przy tym zadaniu.
Może ktoś wypisać liczby te?
20 lis 13:12
Monika: Mógłby ktoś wytłumaczyć?
20 lis 13:45
Monika: Mógłby ktoś wytłumaczyć?
20 lis 14:11
Monika: Pomocy
20 lis 14:34
Karollina: Widze Moniko,ze przejelas sie tym zadaniem bardziej niz ja

Po prostu mnie te prawdopodobienstwo dobija i nie ogarniam
20 lis 14:38
Karollina: Może Eta by pomogła?
20 lis 14:39
Aga: Zadanie można łatwo wyjaśnić na drzewku, o ile uczyłaś się tą metodą ,ale niektórzy bardzo
jej nie lubią
20 lis 14:44
wik: Przeciez rozwiazalem to zadanie, w czym jeszcze problem?
20 lis 14:46
Monika: Moglibyście wypisać tak jak ja zaczęłam? Ponieważ coś chyba za mało wypisałam (mam tylko 6)
powinno być 12 chyba
20 lis 14:47
Eta:

|Ω|= 5*4=20
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− wylosowano obydwa losy puste
|A
'| = 3*2= 6
P(A)= 1 −P(A
')=....
20 lis 14:49
Monika: No tak ale:
P(A) = 1 − P(A')
Też mi tak wyszło ale inny wynik "wik" podał
20 lis 14:50
wik: a po co? Zadanie prosto jest rozwiazane
20 lis 14:50
Eta:
wik ma pomyłkę

A= {(w, p) (p,w) ( w,w)}
|A|= 2*3*2+2*1= 14
20 lis 14:53
wik: co najmniej 1, czyli 1 lub 2, a 6 zdarzen, to bedzie kiedy 2 wygrane
20 lis 14:54
Monika: Czyli jednak ogarniam
20 lis 14:55
Eta:
20 lis 14:55