Równania i nierówności. Proszę o pomoc!
Magda: zad.1
| | 2(x2−5)+10(1−2x) | |
b) |
| =x2 |
| | 5 | |
c) 3(x−3)
2−6(2−3x)=0
e) 4x
2+1=4x
zad.2
Rozwiąż nierówność i zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej:
a) x
2−3x+10>0
b) −5x
2+2x−1>0
c) (x+7)(x−5)≤0
d) x
2+6x+9>0
e) −x
2+3x+10<0
zad.3
Dla jakich argumentów funkcja f(x)=2x
2−2x−36 przyjmuje wartości mniejsze niż funkcja
g(x)=x
2−1 ?
zad.4
Wyznacz zbiór liczb, które spełniają jednocześnie obie podane nierówności, oraz zbiór liczb,
które spełniają, co najmniej jedną z podanych nierówności:
x
2−2x>0 , −x
2+2x+3≥0