wzory na sume i róznice fun. tryg.
piedolamadola: hej, mimo ze mam wzory, nie umiem rozwiazac dwóch przykładów...
może mi ktoś pomóc?
wykaż że:
| cos5−cos15 | | cos3+cos1 | |
| * |
| = tg10ctg1 |
| sin3−sin1 | | sin15−sin5 | |
| cos2−cos4 | |
| * ctg3= 1 |
| sin4−sin2 | |
20 lis 12:32
piedolamadola: ...
20 lis 13:03
piedolamadola: bardzo Was prosze o pomoc...
20 lis 13:52
Aga: cos5−cos15=−2sin10sin(−5)=2sin10sin5.
sin3−sin1=2cos2sin1
cos3+cos1=2cos2cos1
sin15−sin5=2cos10sin5.
Podstaw do lewej strony, skróć i wyjdzie.
20 lis 14:02
piedolamadola: no własnie dalej mi nie wychodzi
20 lis 14:22