?
Ja: Klasa liczy 30 uczniów. Każdy z nich wybiera 2 zadania z zestawu zawierającego 8 zadań.
Oblicz liczbę wszystkich możliwych wyborów.
20 lis 12:29
rumpek: Masz może odpowiedź do tego?
20 lis 12:31
Ja: A− równa 30
B− o 2 większa od 30
C− o 2 mniejsza od 30
D− nie da się policzyć
20 lis 12:35
b: Nie jestem zbyt dobry z kombinatoryki, ale wydaję mi się, że to będzie tak:
| | | |
Każda osoba wybiera 2 zadania z 8, czyli ilość możliwości wybrania wynosi | = |
| | |
| | 8! | | 8! | | 7*8 | | 7*4 | |
|
| = |
| (skracasz 6! z 8!) = |
| = |
| = 28 |
| | 2!(8−2)! | | 2! * 6! | | 1*2 | | 1 | |
Teraz masz 30 osób w klasie i każda osoba ma 28 możliwości na wybranie dwóch różnych zadań, a
więc liczba wszystkich wyborów będzie równa: 30 (osób) * 28 (możliwości) = 840.
20 lis 12:44
b: Z odpowiedzi wychodzi więc, że teoretycznie C, więc niby chodzi tylko o możliwości wyboru
zadań. Trochę dziwne. Ale możliwe, że ja całkowicie źle się do tego zadania zabrałem.
20 lis 12:46
justa: 30−8=22
22*2=44
20 lis 19:16
Basia:
@b.
28 zestawów zgoda
natomiast dalej jest inaczej, to jest 30 → 28 czyli 2830
natomiast w zadaniu chodzi jak sądzę o liczbę możliwości dla jednego ucznia, bo inaczej te
odpowiedzi są bez sensu
20 lis 19:22