Schemat Hornera :(
Ania: Błagam o pomoc! robię zadania tak jak jest wyjaśnione na tej stronie, ale nie wychodzą mi // i
nawet nie wiem dlaczego...
1. (x3 − 2x + 1) : ( x−1)
2. (x4 − 6x +1): ( x −1)
3. ( x3 − 6x +1) : (x+1)
4. (x3 −2x +1) : (x−2)
Oczywiście muszę zrobić to metodą Hornera...:( Proszę o pomoc, albo wskazówki.
20 lis 12:15
ICSP: x3 + 0x2 − 2x + 1 (nie zapominasz o tym 0 przy x2 ?
20 lis 12:17
Ania: Przepraszam, ale który przykład masz na myśli?
20 lis 12:23
Ania: Robię tabelki tak jak powinnam, ale jak chce zapisac juz wynik dzielenia to nie
wychodzi...sprawdzam go i jest inny niż dzielna
20 lis 12:53
Ania: czy ktoś mógłby mi pomóc? proszę.
20 lis 13:10
Jolka:

Nie zakładaj drugiego wątku dla tego samego zadnia
Czy w 1. masz taką tabelkę?
20 lis 13:24
Ania: nie mam takiej

wspóczynniki u góry: 1, −2, 1
na dole: 1, −1, 0
20 lis 13:27
Ania: nooo właśnie, nie mam potegi Ox
2 
nie wiem skad to sie bierze..
20 lis 13:28
Jolka: w tabelce muszą być wszystkie potęgi x W 1 przykładzie nie ma x2 , w tabeli musisz wpisać w
tym miejscu 0, bo wielomian musi wyglądać tak jak napisał ICSP
20 lis 13:30
Ania:

zrobiłam 1 przykład, ale wychodzi inaczej niz Tobie
20 lis 13:39
Ania: 1 * 1 + 0 = 1
1 * 1 + (−2) = 1 − 2 = −1
1 * (−1) + 1 = (−1) + 1 = 0
20 lis 13:43
Jolka: Pierwszy współczynnik przepisuję na dół, nie wiem dlaczego napisałaś obok
Pierwsza liczba na dole razy c odjąć drugi współczynnik
1*1−0=1
dalej podobnie
1*1−(−2)=1+2=3
i tu zrobiłam błąd popraw i licz dalej
20 lis 13:45
Jolka: Nie poprawiaj swojej tabeli bo zła jest moja
20 lis 13:49
Ania: ok, zrobiłam. czyli wynik to : x2 + x + 3 reszta 2 ? czy tak?
20 lis 13:55
Ania: wychodzi po mnożeniu tak jak powinno, chce się tylko upewnić
20 lis 13:55
Ania: ale 2 przykład nie wychodzi....:(
20 lis 14:18
Ania: 3 i 4 tez

jak sprawdzam to znaki się nie zgadzają.
20 lis 14:29
Ania:

to jest tabelka do 3 przykładu. wychodzi mi: x
2 + x − 5 reszta = 4; niestaty jak spr to nie
wychodzi dzielna
20 lis 14:39
Jolka: Wyszedł wielomian
(x2+x−1) reszty nie ma
20 lis 14:39
Ania:

to jest tabelka do 4 przykładu; wychodzi mi : x
2 + 2x +6 reszta = 11; tez nie wychodzi jak
spr
20 lis 14:42
Ania: czyli znowu cos robie źle...robie tak jak 1 przykład a nie wychodzi
20 lis 14:43
Jolka: Tamten był z przykładu 1
2. (x3+x2+x)(x−1)−4
20 lis 14:48
Jolka: 2 zgubiłam −5
(x3+x2+x−5)(x−1)−4
20 lis 14:49
Jolka: 3. (x2−x−5)(x+1)+6
20 lis 14:56
Ania: 1 i 2 juz zrozumiałam

dziękuje. ale nadal ma problem z 3 i 4. w 3 wychodzi mi z tabelki cały
czas x
2 + x −5 r= −4
20 lis 15:03
Jolka: 4.(x2+2x+2)(x−2)+5
zaraz tabelki
20 lis 15:12
Ania: i 4 też mi wyszedł

ale nie wiem dlaczego 3 nie wychodzi tak jak Tobie
20 lis 15:13
Jolka:

c=−1
1*(−1)+0=−1
−1*(−1)+(−6)=−5
−5*(−1)+1=6
20 lis 15:17
Ania: dziękuję bardzo za pomoc

nie pamiętałam, żeby zmienić znak w 3 przykładzie ( c=−1). dzięki
20 lis 15:19