matematykaszkolna.pl
ciagi marta: Miedzy liczbami 4i18 wstaw takie dwie liczby , by trzy pierwsze były kolejnymi wyrazami rosnacego ciagu arytmetycznego , a trzy ostatnie wyrazami ciagu geometrycznego . Wyznacz te liczy .Bardzo prosze niech ktos mi to rozwiaze . Z gory dziekuje
18 mar 16:48
marta: emotikonkaemotikonka prosze o pomoc
18 mar 17:00
Eta: szukane liczby oznacz przez np: x, y więc: 4, x, y ---- tworzą c. arytm. to 2x = 4+y ( z def. c. arytm) następnie: x, y, 18 ---- tworza c. geom to y2 = 18*x ( z def. c. geom) masz zatem układ tych dwu równań , rozwiąż go i wylicz x i y PS: poprawność swoich rozwiązań łatwo sprawdzisz po podstawieniu za x i y ( bo mają odpowiednio tworzyć w/w ciągi) Powodzenia to już proste!
18 mar 17:04
.: mamy tak 4, x , y , 18 x=4 +r y= 4+ 2r teraz korzystasz z wlasnosci ciagu geometrycznego 18/y = y/x 18/ (4+2r) = (4+2r) / 4+r 18* (4+r) = (4+2r) 2 pozniej odrzucasz r < 0
18 mar 17:06
marta: dziekuje bardzo emotikonka
18 mar 17:21
Dominika: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem , ktorego przekatna ma dł.3 i tworzy z dłuzszym bokiem kata o mierze 300 .Oblicz pole powierzchni bocznej oraz objetość walce.Bardzooooooooo prosze niech ktos mi to rozwiąże bo nie mam pojecia jak to zrobic emotikonka
18 mar 17:32