ciagi
marta: Miedzy liczbami 4i18 wstaw takie dwie liczby , by trzy pierwsze były kolejnymi wyrazami
rosnacego ciagu arytmetycznego , a trzy ostatnie wyrazami ciagu geometrycznego . Wyznacz
te liczy .Bardzo prosze niech ktos mi to rozwiaze . Z gory dziekuje
18 mar 16:48
18 mar 17:00
Eta:
szukane liczby oznacz przez np: x, y
więc:
4, x, y ---- tworzą c. arytm. to
2x = 4+y ( z def. c. arytm)
następnie:
x, y, 18 ---- tworza c. geom to
y2 = 18*x ( z def. c. geom)
masz zatem układ tych dwu równań , rozwiąż go
i wylicz x i y
PS: poprawność swoich rozwiązań łatwo sprawdzisz
po podstawieniu za x i y
( bo mają odpowiednio tworzyć w/w ciągi)
Powodzenia to już proste!
18 mar 17:04
.: mamy tak
4, x , y , 18
x=4 +r
y= 4+ 2r
teraz korzystasz z wlasnosci ciagu geometrycznego
18/y = y/x
18/ (4+2r) = (4+2r) / 4+r
18* (4+r) = (4+2r) 2
pozniej odrzucasz r < 0
18 mar 17:06
18 mar 17:21
Dominika: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem , ktorego przekatna ma dł.
√3
i tworzy z dłuzszym bokiem kata o mierze 30
0 .Oblicz pole powierzchni bocznej oraz
objetość walce.Bardzooooooooo prosze niech ktos mi to rozwiąże bo nie mam pojecia jak to
zrobic



18 mar 17:32