proszę o pomoc
asiulaaa 1818: jak zrobić:
20 lis 11:43
ICSP: Najpierw ustal dziedzinę
1. Przemnóż przez (x+1)(x−2)
2. Przemnóż przez (x+1)
20 lis 11:49
asiulaaa 1818: | | −7X+8 | |
W pierwszym wyjdzie |
| ? |
| | X2−X−2 | |
20 lis 12:08
asiulaaa 1818: żaden przykład nie wychodzi mi tak jak w rozwiązaniach. proszę rozwiążcie je.
20 lis 12:10
ICSP: a jakim sposobem to robiłaś?
20 lis 12:11
ICSP: zrobię pierwszy ale to już ty musisz się zając drugim.
20 lis 12:13
ICSP: | 2x −3 | | x | | 3 | |
| − 1 = |
| D : x ∊ R\{2; |
| } |
| x+1 | | x−2 | | 2 | |
przemnażam obustronnie przez (x+1)(x−2)
(2x−3)(x−2) − (x+1)(x−2) = x(x+1)
2x
2 − 4x − 3x + 6 − x
2 + 2x − x + 2 = x
2 + x
−7x + 8 = 0
20 lis 12:16
asiulaaa 1818: | | (X−2)(2X−3) | | 2X2−3X−4X+6 | |
no ten pierwszy to robiłam tak: |
| = |
| = |
| | (X+1)(X−2) | | X2−2X+X−2 | |
| | 2X2−7X+6 | | X2+X−2 | |
|
| − |
| = |
| | X2+X−2 | | X2+X−2 | |
20 lis 12:18
asiulaaa 1818: A dlaczego w dziedzinie jest 3/2?
20 lis 12:23