należy wykazać, że
Magda: dla dowolnych a, b ∊ ℛ, a<b istnieje c ∊ ℛ, a<c<b, takie, ze
a) c ∊ ℚ
b) c ∊ ℛ \ ℚ
20 lis 11:35
roman: to jest koniec polecenia .... dokladnie tak masz zapisane polecenie ?
20 lis 11:54
roman: bo ja to widzę tak
a= dajmy na to 10
b=30
c=15
a<b , bo 10<30
a<c<b , bo 10<15<30
tylko nie wiem co to są za odpowiedzi .....
20 lis 11:56
roman: jakie masz tam wyżej podane ....
20 lis 11:57
Magda: to jest całe polecenie
20 lis 12:11
Magda: muszę wykazać w pierwszym przykładzie że c∊ℚ, a w drugim, że c∊ℛ\ℚ
20 lis 12:12
Vizer: W pierwszym będzie to średnia arytmetyczna liczb a i b. Z drugim się jeszcze zastanawiam.
20 lis 12:27
roman: jestem ciekaw rozwiązania ...
20 lis 14:46
Jack:
Może tak:
A={r∊R: a<r<b,} dla a,b∊Q wówczas |A|=continuum
B={p∊Q: a<p<b,} dla a,b∊Q wówczas |A|=alef
0
W A−B siedzą wyłącznie liczby niewymierne.
Stąd |A|−|B|=continuum (w dowolnym niepustym obustronnie otwartym zbiorze [podzbiorze R] o
wyrazach z NQ jest continuum liczb). Zatem istnieje pewne c∊(a,b)
20 lis 18:01