logarytmy
urwisek: wyznaczyc i narysowac w ukladzie wspol. zbior pountow plaszczyzny A={(x,y)∊R
2:
log(x+y)=logx+logx}.
czyli:
log(x+y)=log(x*y)
x+y=x*y
i co dalej

nie wiem jak wyznaczyc,z tego np.y
20 lis 11:31
ICSP: tam jest x czy y?
20 lis 11:32
ICSP: tzn w drugim logarytmie bo raz piszesz tak a raz tak
20 lis 11:32
urwisek: logx+logy. − pomylka.
20 lis 11:33
ICSP: mam nadzieję że o dziedzinie nie zapomniałeś

log(x+y) = log(x*y)
x+y = x*y
x*y − y = x
y(x−1) = x trzeba założyć że x ≠ 1(może to wyniknie z dziedziny nie wiem.
20 lis 11:35
urwisek: nie wynika mi nic takiego z dziedziny.. tylko,ze x>0, y>0. i pomylil−as
20 lis 11:39
urwisek: i jak to sie stalo ze z x*y−y wyszlo y(x−1)?
20 lis 11:40
ICSP: y przed nawias
20 lis 11:42
urwisek: a ok, wiem − widze to
20 lis 11:42
urwisek: | | x | |
w odp jest ze y= |
| +1 ,cos jest nie tak  |
| | x−1 | |
20 lis 11:44
urwisek: i ze wlasnie x≠1 .. −.−
20 lis 11:44
ICSP: na pewno jest ten x w liczniku?
| | 1 | |
Może jest y = |
| + 1  |
| | x−1 | |
20 lis 11:48
urwisek: tak, jest 1.. nie x. nie wiem co sie dzis ze mna dzieje ... przepraszam
20 lis 12:05
ICSP: nic się nie stało
| | x | | x−1 + 1 | | (x−1) +1 | | 1 | | x−1 | | 1 | |
y = |
| = |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + 1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
jak zapytasz czemu w liczniku nagle pojawiło się −1 +1 to zabije
20 lis 12:06
urwisek: wiem skad sie pojawilo

az tak zle ze mna nie jest

dziekuje bardzo

a jak to narysowac?
20 lis 12:19