Pochodna
Gosia: Oblicz pochodną z p(x)=(x−1)*e1x−1
20 lis 11:24
Gosia: | | 1 | |
i jeszcze pochodna z q(x)= |
| |
| | √x2−1 | |
20 lis 11:34
Gosia: nikt?
20 lis 11:55
20 lis 12:40
aa: e1x−1(1−1(x−1)2)
20 lis 12:43
Vizer: Z pierwszym rozumiem, że jest problem z liczbą e, więc tylko ją rozpiszę:
Dalej myślę, że wszystko jasne.
20 lis 12:46
Gosia: aa: a tam w mianowniku powinno być do kwadratu?
20 lis 12:57
Suchejroo: u kogo?
20 lis 13:00
Gosia: | | 1 | |
e{1x−1*(1− |
| ) tak nie powinno być? |
| | x−1 | |
20 lis 13:03
Gosia: Suchejroo; jak dojść do Twojego wyniku, jak ja liczę wychodzi mi co innego:(
20 lis 13:25
Suchejroo: | | 1 | | 1 | |
wzor na pochodna |
| ? |
| |
| | √x | | 2√x | |
| | 1 | |
U Ciebie bedzie to |
| .Twoja funkcja jest funkcja zlozona, czyli to co masz w |
| | 2√x2−1 | |
pierwiastku jak zauwazylas masz x
2−1 a we wzorach masz samo x. Wiec jezeli masz funkcje
zlozona musisz jeszcze pomnozyc przez pochodna tego co masz pod pierwiastkiem.
| | 1 | | 1 | |
Czyli |
| *(x2−1)'= |
| *2x |
| | 2√x2−1 | | 2√x2−1 | |
20 lis 13:43
Gosia: przecież ten wzór jest ale dla samego x pod pierwiastkiem a nie 1 przez pierwiastek
20 lis 13:49
Suchejroo: bardziej Ci wytlumaczyc nie potrafie.
na 99% ja mam dobrze niech Ci ktos potwierdzi.
20 lis 13:51