pomożecie ?
KLAUDYNA.:
Mam takie zadanie i nie bardzo wiem jak to rozwiązać.. trzeba chyba skorzystać ze wzorów na
kwadraty podstawy logarytm... czy coś w tym stylu ; /
Wykaż że 2 logab = loga2b4
jak to zrobić ? ; /
pomożecie ?
20 lis 10:49
otsu: 2log
a b = log
a2 b
4
log
a b
2 = log
a2 b
4
log
a b
2 = log
a2 b
4
log
a b
2 =
loga b4loga a2
log
a b
2 =
loga b42loga b4
log
a b
2 =
loga b42/*2
2log
a b
2 = log
a b
4
log
a b
4 = log
a b
4
0=0 (o.k.)
Napisz jeszcze założenia i sprawdź, ale powinno być dobrze ^^

Mm nadzieję, że rozumiesz ^^, ja
tu tylko ze wzorów korzystałam jak coś ^^ XD
20 lis 11:22
otsu: niestety jest niewyraźnie, ale to już wina programu ^^ XD *sory w każdym razie* Mam nadzieję,
że się przyda chodź troszkę XD
20 lis 11:23
ICSP: | | loga2 b2 | | loga2b2 | |
L = 2loga b = loga b2 = |
| = |
| = |
| | loga2 a | | | |
2log
a2 b
2 = log
a2 b
4 = P
c.n.u.
Otsu jak piszesz dużą literką U to jest wyraźnie
20 lis 11:28
KLAUDYNA.: nic nie rozumiem ; /
nie wiem które jest poprawne ; /
20 lis 11:34
otsu: ok dziękuję ^^
20 lis 11:34
ICSP: obydwa są poprawne. Są zrobione tylko innymi metodami

Ja wyszedłem od lewej strony i doprowadziłem do strony prawej.
otsu próbował tak przekształcać obie strony aby doprowadzić do ich równości.
20 lis 11:38
otsu: w sumie to jedno i drugie ^^ , tylko, że ja prawą stronę rozpisywałam, a ICSP drugą ^^
20 lis 11:38
otsu: *próbowała ,ale że co źle

XD
20 lis 11:39
ICSP: wszystko bardzo dobrze

Przepraszam również
20 lis 11:44
KLAUDYNA.: ok ale to co napisał otsu to ja się gubię w tym, ; /
20 lis 11:45
otsu: (wykonanie ICSP)
najpierw jest zastosowany wzór na logartym potęgi:
logm ab = b· logm a, więc 2 zmieniła miejsce (2loga b = loga b2 )
następnie wzór na zamianę podstaw
następnie ponownie wiemy, że log
a2 a jest równe 1/2 z def
potem już chyba jasne

nie

^^
Nic nie szkodzi :3
20 lis 11:55
KLAUDYNA.: to w końcu co ja mam napisac ? ; /
20 lis 11:56
ICSP: rozwiązanie. Moje jest poprawne oraz Otsu jest poprawne. Zapisz które chcesz i będzie
dobrze.
20 lis 12:05
KLAUDYNA.: ok
20 lis 12:10
KLAUDYNA.: dziękuje za pomoc .
20 lis 12:11
KLAUDYNA.: ej a jak zrobić to:
| | 9 | |
porównaj liczby: a=0,(72) i b= |
| |
| | 11 | |
20 lis 12:31