trzeba wykazać dla dowolnych a, b, c ∊ R
Magda: (a3 + b3 + c3 ) ≥ 3abc (gdy a + b + c ≥ 0)
20 lis 10:05
Vax: a
3+b
3+c
3 ≥ 3abc
(a+b+c)(a
2+b
2+c
2−ab−ac−bc)+3abc ≥ 3abc
(a+b+c)(a
2+b
2+c
2−ab−ac−bc) ≥ 0
ale a+b+c ≥ 0 z założenia, oraz:
| | 1 | |
a2+b2+c2 ≥ ab+ac+bc ⇔ |
| ((a−b)2+(a−c)2+(b−c)2) ≥ 0 |
| | 2 | |
cnd.
20 lis 10:50
AC:
Może ze śr am ≥ gm:
dla x; y; z ≥ 0
| x + y + z | |
| ≥ 3√xyz mnożymy obustronnie przez 3 i podstawiamy x=a3; y=b3; z=c3 |
| 3 | |
a
3 + b
3 + c
3 ≥ 3abc
cnd.
20 lis 11:05
Vax: Nie mamy założenia, że a,b,c ≥ 0, tylko, że a+b+c ≥ 0
20 lis 11:08
AC:
Słusznie nie doczytałem dokładnie.
20 lis 11:11
AC:
Z tego co wykazałeś widać, że ta nierówność między średnimi zachodzi dla n=3.
Ciekawe czy dla pozostałych n − nieparzystych przy tym słabszym założeniu też ta nierówność
między średnimi będzie prawdziwa?
20 lis 11:18