zespolone
simr1: | | 1 | | √3 | |
dobry wieczór  mam pytanie. wyliczyć ( |
| + |
| i)399 dla mnie wychodzi i, a w |
| | 2 | | 2 | |
odpowiedziach podają 1. i nie widzę u siebie błędów

mógłby ktoś przeliczyć?
20 lis 00:38
ICSP: już liczę
20 lis 00:41
ICSP: | | 1 | | √3 | | π | | π | | 399 | |
( |
| + |
| i)399 = (cos |
| + isin |
| )399 = (cos |
| + |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
cosπ + isinπ = −1 . Jeszce inny wynik xD
20 lis 00:48
ICSP: π zgubiłem w ostatnim nawiasie
20 lis 00:48
simr1: 
na wolframie też wychodzi 1, tylko że nie pokazuje rozwiązania...
20 lis 00:51
simr1: dobra, już mam błąd
20 lis 00:52
simr1: a coś takiego? nie wiem jak się za to zabrać

stosując wzór Newtona i wzór de Moivrea do
wyrażenia (cosφ+isinφ)
n zapisać cos5φ i sin5φ za pomocą cosφ i sinφ.
20 lis 01:10
ICSP: uuu to chwilkę zajmie

Poczekasz?
20 lis 01:11
simr1: poczekam
20 lis 01:12
ICSP: (cosq + isinq)
5 =
cos5q + i
sin5q − to jest oczywiste ze wzoru de Movier'a
teraz liczymy to ze wzoru Newtona
(cosq + isinq)
5 = cos
5 q + 5cos
4q*sinq
i − 10cos
3q*sin
2q − 10cos
2q*sin
3q
i +
5cosqsin
4q + sin
5q
i. Teraz chciałbym to uporządkować. Tzn. części rzeczywiste do części
rzeczywistych oraz części urojone do części urojonych.
=
cos5q − 10cos3qsin2q + 5cosqsin4q + i
(5cos4qsinq − 10cos2qsin3q + sin5q)
Jak zapewne wiesz dwie liczby zespolone są sobie równe jeśli ich części rzeczywiste(oznaczyłem
na niebiesko) oraz ich części urojone(oznaczyłem na zielono) są sobie równe

Myślę że teraz nie powinno już być problemów z dokończeniem

Pozdrawiam
20 lis 01:17
simr1: dzięki wielkie za pomoc
20 lis 01:25