proszę o rozwiązanie !
ktoś: Koparka, pogłębiając rów melioracyjny, usypała kopiec w kształcie stożka. Tworząca tego stożka
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem, którego tanges jest równy 1,5. Przyjmując ,
że π≈3 obliczono, że obwód podstawy kopca jest równy około 12 m. Oblicz ile kursów będzie
musiała wykonać ciężarówka, aby wywieźć wykopany piasek, jeżeli jednorazowo może zabrać 2m3
piasku. Przyjmij również, że π≈3.
19 lis 23:56
dero2005:

tg α = 1,5
π = 3
2πr = 12
V
c = 2→ ob ciężarówki
h = r * 1,5 = 2*1,5 = 3
V =
13πr
2*h =
13*3*2
2*3 = 12
| | V | | 12 | |
n = |
| = |
| = 6 → kursów
|
| | Vc | | 2 | |
20 lis 09:56