funkcje
Kasia: Dobry wieczór

Mam kilka zadań, które mi zostały z powtórkowych ze wszystkich funkcji, i
niestety z nimi nie moge sobie poradzic z kilkoma.. po ponad 200. zadaniach już naprawdę nie
mam siły i bardzo bym prosiła o rozwiazania tych zadan ( prosze tylko o wyjasnienie dlaczego
dana odpowiedz ma byc, bo same odpowiedzi mam, ale to mi nie pomaga), ja sobie je dokladnie
przeanalizuje na spokojnie, bardzo dziekuje za wszelką pomoc

oto one:
1. proste o rownaniach y = 2x+4 i y = ax+4, gdzie a≠2, przecinaja sie w punkcie
a) A= (−2,0)
b) B= (−1,2)
c) C= (0,4)
d) D= (1,6)
2. Znajdz wspolrzedne takiego punktu nalezacego do prostej o rownaniu y =3x+2, ktorego rzedna
jest o 10 wieksza od odcietej.
3.wykresy funkcji f(x) = 3x−3 i g(x) = (a−3)x+3 nie maja punktow wspolnych. wobec tego
a) a = −3 b) a = 0 c) a=3 d) a=6
4. Wskaz funkcje, ktorej wykres przecina prosta o rownaniu y =3 w punkcie o dodatnich
wspolrzednych.
a) y = −0,5x+2
b) y = 0,5x+4
c) y = −2x+5
d) y = 2x+3
5. Ile jest takich argumentow x∊ <2,6>, dla ktorych wartosc funkcji f(x) = 6x−6 jest liczba
calkowita?
a) cztery b) pięć c) dwadziescia cztery d) dwadziescia pięć
6.wykres funkcji f(x) = 4x−20 mozna otrzymac przesuwajac wzdluz osi OX wykres funkcji g(x) = 4x
a) o 5 jednostek w prawo b) 5 o 5 jednostek w lewo c) o 20 jednostek w prawo d) o 20 jednostek
w lewo
7. suma odlegosci wierzcholka paraboli o rownaniu y = (x−5)
2 − 3 od osi ukladu wspolrzednych
jest rowna
a) 2 b) 3 c) 5 d) 8
8. Poczatek ukladu wspolrzednych nie jest wierzcholkiem paraboli o rownaniu
a) y = −x
2
b) y = 0,5x
2
c) y = x
2−x
d) y = 7x
2
9. Jezeli zbiorem wartosci funkcji f(x) − ax
2 + 6x −2 jest przedzial (−∞,0>, to
a) a = −9
b) a = −4,5
c) a = −1
d) a = 0
raz jeszcze z góry baaaardzo dziękuję za każdą pomoc
19 lis 23:48
Maciek: 1c
19 lis 23:49
Qba: 8c − od razu widać, że równanie trochę się wyróżnia od pozostałych
19 lis 23:50
Maciek: 3d
19 lis 23:51
Kasia: Maciek, tak jak napisałam już, odpowiedzi to ja mam, ale potrzebuję wyjaśnienia dlaczego dana
odpowiedz ma być...
19 lis 23:52
Maciek: jeśli chodzi o 1 zadanie to obie funkcje przechodzą na osi Y przez 4 (b=4)
19 lis 23:54
Maciek:
19 lis 23:54
Kasia: rozumiem, a jesteś w stanie mi pomóc z pozostałymi zadaniami?
19 lis 23:56
Maciek: jeśli chodzi o 3 zadanie to funkcje nie mogą mieć punktów wspólnych ze sobą, czyli a jednej
musi być równe a drugiej (to co stoi przy x) czyli wynik 6
19 lis 23:56
Kasia: nie wiedziałam o tej zaleznosci

a jak mozna wytlumaczyc to,ze musza byc sobie rowne te ' a'
to wtedy nie beda mialy funkcje punktow wspolnych?
19 lis 23:59
Maciek: po prostu muszą to być proste równoległe
19 lis 23:59
Maciek: źle się wcześniej wyraziłem
19 lis 23:59
Kasia: aaaa, no tak, tak tak! juz rozumiem teraz, nie załapałam coś

ok dziękuję

gdybys jednak
umial rozwiazac pozostale to naprawde nie obrazilabym sie gdybys pomogl ^^
20 lis 00:00
Maciek: to 8 c
20 lis 00:01
Maciek: y=ax2 ma zawsze wierzchołek w pkt. (0,0)
20 lis 00:02
Maciek: a świadczy o tym czy ta parabola jest węższa czy szersza
20 lis 00:03
Maciek: w 7 wierzchołek ma (5; −3)
20 lis 00:04
Maciek: 5+3 czyli 8
20 lis 00:10
Maciek: |−3|=3
20 lis 00:11
Maciek: czyli 7d
20 lis 00:12
Maciek: żyjesz?
20 lis 00:12
Maciek: 9a bo parabola musi mieć ramiona skierowane w dół i w "zerze" mieć swój początek
20 lis 00:15
Kasia: przepraszam, nie bylo mnie przy komputerze, juz czytam co napisales
20 lis 00:22
Kasia: dlaczego w 7 suma odleglosci to po prostu suma, i dlaczego skoro suma, czylli raczej powinno
byc 5−3, czyli 2, nie
20 lis 00:25
Kasia: i w 9, dalej nie rozumiem dlaczego akurat odpowiedz a jest prawidlowa, wedlug mnie wszystkie 3
pierwsze sa poprawne, w koncu maja − przy a, czyli jest tam malejaca, ale jak sprawdzic ile
dokladnie a ma wynosic, jak to sie wylicza?
20 lis 00:27
Qba: co do 9, to jeszcze druga współrządna wierzchołka paraboli (q = −Δ/4a) musi być równa 0
20 lis 00:29
Qba: czyli:
(−36 − 8a)/4a = 0
8a = −36 i a ≠ 0
a = −9/2 = −4,5
20 lis 00:33
Kasia: rozumiem, to zostaly mi do jeszcze 2,4,5,6,7, 9 ktorych nie rozumiem.. : (
20 lis 00:39
ICSP: któreś zrobiłaś czy nadal mamy 2,4,5,6,7,9 ?
20 lis 00:53
Kasia: 4 d ma byc prawda? w takim razie zostaly mi 2,5,6,7,9
20 lis 10:12
Kasia: ponawiam prośbę
20 lis 10:42
ICSP: już jestem
20 lis 11:29
ICSP: Niestety w czwartym nie D
20 lis 11:30
Kasia: buuuu

to mógłbyś mi pomóc z tymi zadankami, ktore mi zostaly, ICSP? Byłabym Ci ogromnie
wdzięczna : )
20 lis 12:20
ICSP: Znajdz wspolrzedne takiego punktu nalezacego do prostej o rownaniu y =3x+2, ktorego rzedna
jest o 10 wieksza od odcietej.
prosta y = 3x + 2
zapewne w tym zadaniu masz problem z dwiema nazwami :
odcięta punku oraz jego rzędna.
odcięta punktu to pierwsza współrzędna punktu − x
rzędna punktu to druga współrzędna punktu − y
rzędna ma być o 10 większa od odciętej czyli zapisujemy równanie:
y = x + 10
tworzymy układ równań:
y = x+10
y = 3x + 2
Teraz korzystam z metody zgadywania rozwiązywania układów równań i zgaduje że: x = 4, y = 14
Jak nie wierzysz to podstaw i sprawdź
20 lis 12:25
ICSP: Czwarte zrobisz sama

Masz jeszcze trzy próby. W końcu zgadniesz xD
20 lis 12:25
Kasia: ICSP, jak Ty dobrze wiesz z czym ludzie mogą mieć problemy w zadaniach

dokładnie, nie miałam
pojęcia co to ta rzędna i odcięta i mnie już sama treść przeraziła

no to teraz jest
prościutkie ^^ haha, raczej nie na zgadywaniu polega

a co do 4. to jedyną metodę jaką widze
to naszkicowanie wykresow kazdej z tych funkcji i po prostu sprawdzenia tego ktora funkcja
przetnie tamta prostą w punkcie o dodatnich wspolrzednych, też sposób, nie?

tylko znając
życie jest prostszy i szybszy sposób..
20 lis 12:32
ICSP: 5. Ile jest takich argumentow x∊ <2,6>, dla ktorych wartosc funkcji f(x) = 6x−6 jest liczba
calkowita?
a) cztery b) pięć c) dwadziescia cztery d) dwadziescia pięć
bardzo fajne zadanko

ale zaczynajmy:
6x − 6 ma być liczbą całkowitą. Zatem oczywiste jest że jeżeli od liczby całkowitej odejmiemy 6
to wynik nadal będzie w liczbach całkowitych. Czyli 6x musi być całkowite.
teraz musimy znaleźć takie liczby które jeżeli przemnożymy przez 6 będą dawały liczbę całkowitą
− przemnożą się bez reszty − będą miały w mianownik 6.
| | 1 | | x | | 2 | | 3 | |
przykład : |
| * 6 = 1 |
| * 6 = x, ale również: |
| * 6 = 2, |
| * 6 = 3 . |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
itd.
teraz wracajmy do twojego zbioru:
<2;6>
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
z samych 2 możemy ułożyć następujące liczby : 2, 2 |
| , 2 |
| , 2 |
| , 2 |
| , |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
jak zapewne się domyślasz dla 3 takie liczby będą identyczne tylko będzie 3 zamiast 2 przed
ułamkami. Tak samo dla 4,5.
6 będzie tylko jedna bo nasz zbiór się kończy
teraz dodaj 6 +6 +6 +6 + 1 = ?
20 lis 12:38
ICSP: a nie łatwiej podstawić?
y = 3
y = −0,5x + 2
podstawmy za y 3
3 = −0,5x +2
−0,5x = 1
x = −2 − sprzeczność bo przecież ma być dodatni.
20 lis 12:40
ICSP: to które mi jeszcze zostały?
20 lis 12:41
Kasia: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, no tak tak

ja tylko wpadlam na 2,3,4,5,6 i pozniej 2,5 ; 3,5 itd i
| | 1 | |
jeszcze 2 |
| itd, i jakos nie wpadlam na to,ze tamte ulamki tez moga byc  bardzo ładnie |
| | 6 | |
wytłumaczyłeś

dziękuję

powracając do 4. zadania to moge po prostu wyznaczyć to rysując
wykreys wszystkich funkcji?
20 lis 12:43
Kasia: no racja, że łatwiej

ok ok. zostało 6,7 i 9
20 lis 12:44
ICSP: 6.wykres funkcji f(x) = 4x−20 mozna otrzymac przesuwajac wzdluz osi OX wykres funkcji g(x) = 4x
to zadanie to chyba jakiś żart...
f(x) = 4x − 20 = 4(x−5)
przesunięcie o 5 jednostek w prawo.
20 lis 12:46
ICSP: 7. suma odlegosci wierzcholka paraboli o rownaniu y = (x−5)
22 − 3 od osi ukladu wspolrzednych
jest rowna
a) 2 b) 3 c) 5 d) 8
y = (x−5)
2 − 3
mamy o tyle szczęścia że od razu mamy podane współrzędne wierzchołka

x
w = 5
y
w = −3
czyli odległość wierzchołka od osi OX wynosi 3 a odległość wierzchołka od osi OY wynosi 5 .
Teraz tylk oto dodać.(Pamiętaj że odległość jest zawsze dodatnia).
20 lis 12:49
ICSP: 9. Jezeli zbiorem wartosci funkcji f(x) − ax2 + 6x −2 jest przedzial (−
∞,0>, to
a) a = −9
b) a = −4,5
c) a = −1
d) a = 0
zależności między zbiorem wartości funkcji kwadratowej:
a< 0 : Zb : y∊(−
∞;y
w>
a> 0 ; Zb : y ∊ <y
w ; +
∞)
w twoim zadaniu przypadek pierwszy:
czyli mamy równanie:
y
w = 0
policzmy jeszcze Δ = 36 −8a
podstawiamy:
| −(36 −8a) | |
| = 0 ⇔ 36 − 8a = 0 ⇔ 8a = 36 ⇔ a = 4,5. No i mamy problem. Żadna z odpowiedzi |
| − 4 | |
nie jest poprawna xD. Chyba że źle przepisałaś i ten − przed a to =
20 lis 12:53
ICSP: Zresztą teraz nie mam czasu poprawiać. Jak wrócę to poprawie

Pozdrawiam
20 lis 12:54
Kasia: zaraz spojrze do zbioru, ale raczej miało być po prostu a = , dziękuję ogromnie za pomoc

mam
jeszcze mały problem z przesuwaniem wykresów i z tymi różnymi przekształceniami, jak będziesz
i będziesz mieć czas i chęci to prosze daj znać to zadam Ci jeszcze kilka pytań
20 lis 13:10
ICSP: już jestem

Mam nadzieję że poprawisz już ostatnie sama

Tam trzeba tylko minusy dobrze powstawiać.
20 lis 14:27
Kasia: wiem, wiem. Juz wszystko gra

pierwsze pytanie, mialam na lekcji powtorke z przeksztalcen roznych wykresow ( mam na mysli
translacje , Sx, Sy , So), i w niektorych przykladach, nie wolno bylo robic translacji przed
Sx np., a w niektorych musiala wrecz byc robiona na koncu, mozesz mi wytlumaczyc kiedy jaka
kolejnosc musi byc zachowana? bo wedlug mnie nie ma ona znaczenia, a tutaj widze,ze w
zaleznosci od czegos jest ona rozna.
i 3 zadanka ktore mi zostaly
1. Wskaz funkcje, ktora w przedziale (−∞,2) jest malejaca
a) y = (x−2)
2
b) y = 2(x−3)
2
c) y = −3(x−2)
2
d) y = 4(x−1)
2
2. Funkcja f(x) = 3x
2 − 6x +4 nie przyjmuje wartosci
a) 0,5 b)
√2 c) 3,5 d) 100
3. Wartosci nieujemnych nie przyjmuje funkcja
a) y = −3(x−3)
2
b) y = 4(x−4)
2 − 4
c) y = −5(x−5)
2 −5
d) y = 6(x+6)
2 + 6
z gory dziekuje Ci za pomoc ICSP, lub innym osobom

!
20 lis 14:44
ICSP: translacja Sx, Sy, So? NIe wiem co to jest

Zapewne znam pod inną nazwą. Co do zadań:
1. Monotoniczność funkcji kwadratowych zależy od dwóch rzeczy :
− współczynnik a
− x
w
jeżeli a > 0 ⇔ f↓ :x ∊ (−
∞;x
w> oraz f↑ : x ∊<x
w ; +
∞)
jeżeli a < 0 ⇔ f↑ x ∊ (−
∞;x
w> oraz f↓ x ∊<x
w ; +
∞)
Mając te informacje postaraj się zrobić swoje zadanie

2. określ zbiór wartości funkcji. Od czego on zależy masz napisane o 12:53. Później sprawdx
która liczba nie należy do tego zbioru
3. wartości nieujemny ⇔ wartości dodatnie i wartość 0. Parabola musi leżeć nad osią OX(z tego
wiemy że współczynnik a musi być >0) oraz y
w ≥ 0 (aby nie miała miejsc zerowych.
20 lis 14:50
Kasia: sx − symetria wzgledem osi OX, sy − symetria wzgledem osi OY i so − symetria wzgledem poczatku
ukladu wspolrzednych. Teraz juz jestes w stanie wytlumaczyc jak to jest z ta kolejnoscia?
20 lis 17:08
ICSP: Myślę że trzeba by było robić na konkretnych przykładach.
20 lis 17:11
zzz: translacja to przesunięcie o wektor
20 lis 17:20
Kasia: w 1. zadaniu zostaje wiec odpowiedz b lub d, ale wyliczajac x (czyli p) to jest albo 3 albo 1,
a musi byc 2...
20 lis 19:33
ICSP: spójrz uważniej.
20 lis 19:36
Kasia: juz wszystko rozumiem !

dziękuję ogromnie ICSP
20 lis 19:38
ICSP: To jak z odpowiedziami z ostatnich trzech zadań?
20 lis 19:39
Kasia: ICSP, a moge Ci zająć jeszcze 5 minutek? obiecuje, że to już ostatnia prośba
20 lis 19:39
hmm?: Jak obliczyliście zadanie 1 ? ;>
20 lis 19:40
ICSP: nie ma problemu

Jeśli czegoś nie wiesz to pytaj.
20 lis 19:40
hmm?: hmm? mógłby mi ktoś pierwsze wytłumaczyć?
20 lis 19:42
Kasia: 1 b 2 a 3 c
20 lis 19:42
hmm?: ?
20 lis 19:43
ICSP: 1 −
2 +
3 +
20 lis 19:45
hmm?: nie kuamam
20 lis 19:48
Kasia: jak przegladalam wszystkie zadania, to zauwazylam,ze jeszcze 3 nie umialam zrobic, odpowiedzi
mam podane, ale za nic nie moge rozkminić dlaczego akurat taka jest, te zadania sa troche na
myślenie, i chyba mi to nie wychodzi najlepiej xD
| | 15 | |
1. funkcja g okreslona jest wzorem g(x) = |
| . Jezeli liczba dodatnia a jest trzy razy |
| | x | |
wieksza od liczby b, to
a) g(a) = 3 * g(b)
b) g(a) = 5*g(b)
c) g(b) = 3*g(a)
d) g(b) = 5*g(a)
mysle nad tym od 15 minut i już mam totalny mętlik w glowie : /
2. Jezeli punkt o wspolrzednych (a,b), gdzie a jest liczba dodatnia, nalezy do wykresu funkcji
| | 5 | |
f(x) = |
| , to suma odleglosci tego punktu od obu osi ukladu wspolrzednych jest rowna
|
| | x | |
a) a+5
b) a
2 + 5
| | 5 | |
3. Wykres funkcji f(x) = − |
| nie ma punktow wspolnych z prosta o rownaniu
|
| | x | |
a) y = −5x
b) y = −5
c) x = −5
d) y = 5x
bardzo prosze o wyjasnienie dlaczego dana odpowiedz ma byc, nie moge tego sobie wytłumaczyć
niestety.
20 lis 19:48
ICSP: Teraz Kasiu wypisuj wartości a oraz xw dla każdego przykładu z zadania 1.
20 lis 19:48
Kasia: ICSP, co do 1 b, to mam taką nawet odpowiedz w odpowiedziach.. więc musi byc dobrze,
narysowalam sobie mniejwiecej wykres jakby wygladal i sie wszystko pieknie zgadza przecież.
20 lis 19:50
ICSP: 1. Wskaz funkcje, ktora w przedziale (−
∞,2) jest malejaca
a) y = (x−2)
2
b) y = 2(x−3)
2
c) y = −3(x−2)
2
d) y = 4(x−1)
2
b) 2(x−3)
2
policzę wartości dla x = 1, x = 2, x = 3
dla x = 1 wartość będzie równa : 2(1−3)
2 = 2(−2)
2 = 8
dla x = 2 wartośc będzie równa 2(2−3)
2 = 2(−1)
2 = 2
dla x = 3 wartośc będzie równa 2(3−3)
2 = 2*0 = 0
jak widzisz funckja po przekroczeniu przedziału (−
∞;2> nadal maleje. Odpowiedzi czasem kłamią
20 lis 19:54
ICSP: wypisuj te wartości
20 lis 19:54
Kasia: no ja rozumiem,ze dalej maleje, wzielam to pod uwage, ale przeciez zadna inna odpowiedz nie
pasuje lepiej, jest a> 0, to jeszcze pozostaje odpowidz d, ale tam maleje tylko do 1, wiec
wtedy tez nie pasuje do tego przedzialu, a moze tresc zadania trzeba rozumiec w taki sposob,
ze ten przedzial ma zawierac sie w calym przedziale funkcji, ktora maleje?

no nie widze
innej opcji,
20 lis 19:58
Kasia: jesli a> 0 *
20 lis 19:59
ICSP: jest jeszcze jedna odpowiedź w której a > 0
20 lis 19:59
Kasia: no ale w a) maleje od (−∞, −2) przecież
20 lis 20:03
ICSP: postać kanoniczna:
a(x−x
w)
2 + y
w
(x − 2)
2
x
w = 2 , y
2 = 0
maleje do dwóch
20 lis 20:04
Kasia: jeeeeju! teraz zauwazylam,ze zle przepisalam przyklad, niestety ICSP, tam jest (x+2)
2, nie ma
bata, musi byc odpowiedz b!
20 lis 20:08
ICSP: Teraz b pasuje.
20 lis 20:12
ICSP: | | 15 | |
1. funkcja g okreslona jest wzorem g(x) = |
| |
| | x | |
. Jezeli liczba dodatnia a jest trzy razy wieksza od liczby b, to
a) g(a) = 3 * g(b)
b) g(a) = 5*g(b)
c) g(b) = 3*g(a)
d) g(b) = 5*g(a)
najpierw zapiszmy:
a = 3b
| | 15 | | 5 | |
g(a) = g(3b) = |
| = |
| |
| | 3b | | b | |
teraz zapisujemy równanie:
g(a) = x*g(b) gdzie x jest pewną liczbą którą chcemy obliczyć.
otrzymujemy więc zależność.
| | 1 | |
g(a) = |
| g(b). Teraz już nie powinno być problemów z podaniem odpowiedzi. |
| | 3 | |
20 lis 20:15
ICSP: Jeżeli punkt o współrzędnych (a,b) gdzie a jest liczbą dodatnią należy do wykresu funkcji y =
| | 5 | |
|
| to suma odległości tego punktu od obu osi układu współrzędnych jest równa |
| | x | |
a)a+5
b)a
2 + 5
| | 5 | | 5 | |
mamy wykres funkcji y = |
| . Oraz wiemy że do wykresu tej funkcji należy punkt b = |
| |
| | x | | a | |
| | 5 | |
czyli mamy punkt : (a; |
| ) |
| | a | |
Suma odległości punktu od osi układu współrzędnych jest równa sumie odciętej i rzędnej tego
punktu.
| | 5 | | a2 | | 5 | | a2 + 5 | |
a + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | a | | a | | a | | a | |
20 lis 20:19
ICSP: | | 5 | |
3. Wykres funkcji f(x) = − |
| |
| | x | |
nie ma punktow wspolnych z prosta o rownaniu
a) y = −5x
b) y = −5
c) x = −5
d) y = 5x
tutaj wystarczy rozwiązać proste układy równań:
y = −5x
rozwiązujemy to:
| | 5 | |
5x = |
| ⇔ 5x2 = 5 ⇔ x2 = 1 ⇔ x = 1 v x = −1 (czyli te wykresy przecinają się w dwóch |
| | x | |
punktach więc odpowiedź odpada bo nie ma mieć punktów wspólnych).
20 lis 20:21
Kasia: juz jestem, nie bylo mnie przez chwilke, juz sprobuje zrozumiec to co napisales
20 lis 20:24
20 lis 21:04