Szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 0
Słaaaw: Szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 0, wówczas wyrażenie a1 + a2 + ... + a11
jest:
a) liczbą dodatnią
b) liczbą ujemną
c) zerem
d) większą od 5
Doszedłem do momentu w któym obliczyłem, że a1 = −5r i niewiem co dalej.
19 lis 23:11
Eta:
to: a
11= a
1+10r = −5r+10r= 5r
| | a1+a11 | | −5r+5r | |
S11= |
| *11= |
| *11=..... |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 23:15
Słaaaw: ok. Dziękuje.
Mam jeszcze takie jedno pytanko.
W tablicach mam 2 wzory na sume ciągów arytmetycznych.
Sn = a
1 + a
n / 2 x n
oraz
S
n = 2a
1 + (n−1)r/2 x n
Od czego zależy który jest kiedy lepiej mi użyć?
19 lis 23:18
Słaaaw: czyli będzie 0
19 lis 23:20
Eta:
19 lis 23:30
Barczysty: Słaaaw− tego drugiego uzywasz jak nie masz np. r, a masz podane Sn i a1
3 lip 15:09
Saizou : ale
przy czym a
n=a
1+(n−1)r
zatem
| | a1+a1+(n−1)r | | 2a1+(n−1)r | |
Sn= |
| n= |
| n |
| | 2 | | 2 | |
3 lip 15:24
Mila:
II sposób
a
11=a
6+5r=5r
a
1=a
6−5r=−5r
Rozpisz sobie jeden przykład, to zrozumiesz ogólną zasadę do podobnych zadań, gdy dany jest
środkowy wyraz ciągu arytmetycznego.
3 lip 17:51