Rozwiąż równanie dwukwadratowe. Proszę o pomoc :)
Martyna: 2x+3√x−1=7
19 lis 23:03
Qba: hmm nie wygląda mi to na równanie dwukwadratowe...
ale po kolei:
− wyznaczyć dziedzinę
− pierwiastek na jedną stronę, reszta na drugą
− do kwadratu
− uporządkować
− rozwiązać rów. kwadratowe
− sprawdzić wyniki z dziedziną
19 lis 23:12
Basia:
3√x−1 = 7−2x
x−1≥0 ⇔ x≥1
1.
7−2x<0 ⇔ 2x>7 ⇔ x>72
równanie nie ma rozwiązania, bo 3√x−1 nie może = liczbie ujemnej
2.
7−2x=0 ⇔ 2x=7 ⇔ x=72
wtedy masz równanie
3√72−1 = 0
sprzeczność czyli też nie ma rozwiązania
3.
7−2x>0 ⇔ 2x<7 ⇔ x<72
czyli po dodaniu warunku z założenia
x∊<1; 72)
3√x−1 = 7−2x /()2
9(x−1) = (7−2x)2
rozwiąż i pamiętaj, że rozwiązania muszą spełniać warunek x∊<1; 72)
19 lis 23:16
ICSP: ale wy się lubicie bawić

2x + 3
√x−1 = 7
2x − 3
√x−1 − 7 = 0
2x − 2 − 3
√x−1 − 5 = 0
t =
√x−1
t > 0
2t
2 − 3t − 5 = 0
Δ = 9 + 40 = 49
| | 3−7 | |
t1 = |
| = sprzeczne przecież xD |
| | 2 | |
2,5 =
√x−1 ⇔ x −1 = 6,25 ⇔ x = 7,25
19 lis 23:22
Eta:
Inny sposób:
√x−1= t, dla t ≥0 i x≥1 to x−1= t2 => x= t2+1
i mamy: 2(t2+1)+3*t= 7
2t2+3t −5=0 Δ= 49 √Δ= 7
t= 1 v t= −2,5 <0 −−− odrzucamy
zatem x= t2+1 => x=1+1
odp: x =2
19 lis 23:24
Eta:
@
ICSP ........... znajdź błąd
19 lis 23:25
ICSP: fuck.. Tam jest +3...
19 lis 23:25
ICSP: śpię już
19 lis 23:26
Eta:
Hihi
19 lis 23:26
Martyna: Dzięki, właśnie chciałam się zapytać czy tak może być

zrobiłam sama i mi wyszło

wielkie dzięki!
19 lis 23:29
Martyna: √2x2 + (√2 − 2)x − 2 = 0
a moglibyście mi z tym pomóc, bo nie chce mi nic ciekawego wyjść.
19 lis 23:32
ICSP: no to przez deltę liczysz.
19 lis 23:33
Basia:
to jest zwykłe równanie kwadratowe
a = √2
b = √2−2
c = − 2
Δ itd.
19 lis 23:33
Eta:
a= √2 b= √2−2 c= −2
Δ= (√2−2)2−4*(−2)*√2=.... dokończ .... napisz wynik
19 lis 23:34
Martyna: no wiem, ale liczę tak i gdzieś w obliczenia się mylę i chciałabym porównać co robię źle, jeśli
to nie problem to proszę wyliczcie mi to
19 lis 23:34
Eta:
Δ= 6+4
√2= (2+
√2)
2
√Δ= 2+
√2
19 lis 23:38
Martyna: wielkie dzięki
19 lis 23:41
Eta:
Na zdrowie
19 lis 23:43