W ciągu arytmetycznym dane są wyrazy: a_{1} = 5 , a_{3} = -1
Słaaaw: W ciągu arytmetycznym dane są wyrazy: a
1 = 5 , a
3 = −1
Różnica tego ciągu jest równa:
Jak to obliczyć?
Pozdrawiam!
19 lis 22:50
Słaaaw: ktoś to potrafi? ;>
19 lis 22:54
Eta:
a3−a1= 2r => 2r= −1−5 => r= ...
19 lis 22:56
Słaaaw: ale dlaczego 2r?

Możesz mi to wytłumaczyć?
19 lis 22:57
Eta:
an= a1+(n−1)*r
to: a3= a1+(3−1)*r
a3= a1+2r
to: a3−a1= 2r
19 lis 22:59
Eta:
Weź się
Słaaaw porządnie do nauki
19 lis 23:00
Słaaaw: dopiero zaczynam że tak powiem ciągi

2 dni powalcze i już będe kumał − narazie to początki
19 lis 23:03