kulki
2: nie wiem jak i jakich wzorów zastosować a mam takie zadanie
w urnie jest 7 kul białych i 5 czarnych wylosowano dwa razy po jednej kuli bez zwracania
prawdopodobieństwo tego ze wylosowano w ten sposób kule różnych kolorów jest równe .
nie wiem dwumian czy co
będę bardzo wdzięczny i dziękuję z góry
19 lis 22:49
Qba: |Ω| = 122
|A| = 7*5 + 5*7
P(A) = 2*5*7/122
19 lis 22:52
Qba: a, sorry, nie zauważyłem, że bez zwracania
w takim razie |Ω| = 12*11 i P(A) = 2*5*7/12*11
19 lis 22:53
2: ee nie ma takiej odp
19 lis 22:54
2: możesz jakoś może słownie to wytłumaczyć ?
19 lis 22:55
2: chodzi mi czy można to rozwiązać w jakiś inny sposób ...
mianownik ogarniam ale nie resztę
19 lis 22:57
2:
19 lis 22:58
2: to mozze ktos inny ?
19 lis 23:01
2: mimo to będę czekał na rozwiązanie i do jutra może ktoś mnie trochę nakieruję ,.,,,
19 lis 23:06
Qba: na albo najpierw wylosujesz białą (na 7 sposobów), a potem czarną (na 5 sposobów), albo
odwrotnie − stąd 2*5*7
a jakie masz odpowiedzi?
19 lis 23:06
aa:

niech niebieskie kropki będą czarne kule a czerwone jako białe kule
więc każda czarna może być z jedną z białych
czyli A=5*7=35
19 lis 23:06
Qba: aa, wszystko fajnie, tylko jeszcze *2
19 lis 23:09
Troja:

To jest klasyczne prawdopodobieństwo całkowite. Mnożysz po gałęziach,czyli:
| | 7 | | 5 | | 5 | | 7 | | 70 | | 35 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 11 | | 12 | | 11 | | 132 | | 66 | |
Lub tak jak Qba oznaczasz przestrzeń zdarzeń i zdarzenie sprzyjające wylosowaniu 2 różnych kul
ale z doświadczenia wiem, że uczniowie mają bardzo duży problem z pamięciowym rozpisaniem.
Dlatego proponuje robić szybkie drzewko
19 lis 23:09
2: | | 70 | |
ja mam |
| jako odp pop |
| | 132 | |
19 lis 23:10
aa: ale jak może być biała i biała kiedy miały być różne
19 lis 23:11
aa: a sorki już wiem
19 lis 23:11
2: tak więc ?
19 lis 23:12
aa: jest ok
w moim rozpisaniu brakuje jeszcze 2 bo można pierw losować czarne a potem białe i odwrotnie (
kolejność jest ważna −wariacje)
19 lis 23:14
Qba: 2*5*7/12*11 = 70/132 = 35/66
wszystkie te odpowiedzi są równoważne
19 lis 23:17
2: Troi metoda jest bardzo przejrzysta ... ale dziękuję wszystkim
20 lis 09:07