czworościan foremny
gregory: Środki ścian czworościanu foremnego o krawędzi długości a są wierzchołkami drugiego
czworościanu foremnego. Wzyznacz długości krawędzi czworościanu.
poprawna odp: krawędź wynosi 1/3a natomiast rachuki mi się nie zgadzają. Wierzchołki
drugiego czworościanu to środki ciężkości trójkąta (to na bank) ale co Dalej ?
18 mar 16:26
gregory: ma ktoś jakiś pomysł

18 mar 16:39
gregory: POMOCY

18 mar 17:38
Bogdan:
Wyjaśniam, proszę chwilkę poczekać
18 mar 17:45
Bogdan:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS, którego wszystkie ściany i podstawa są trójkątami
równobocznymi o boku a, to czworościan foremny.
S - wierzchołek ostrosłupa (czworościanu),
H - wysokość ostrosłupa (czworościanu).
H = |SO|,
O - punkt na podstawie ABC ostrosłupa będący spodkiem wysokości H (środek ciężkości
trójkąta ABC).
ABC - podstawa ostrosłupa,
BD - wysokość trójkąta ABC, D leży w połowie krawędzi AC.
Narysuj trójkąt DBS,
- podstawa DB to wysokość trójkąta równobocznego ABC o boku a, czyli |DB| = a√3/2,
- ramię BS jest krawędzią czworościanu, czyli |BC| = a,
- ramię DS jest równe wysokości ściany czworościanu, czyli |DS| = |DB| = a√3/2.
Podany trójkąt DBS jest przekrojem czworościanu foremnego, przechodzącym przez
wysokość podstawy ostrosłupa BD, wysokość ściany bocznej DS, krawędź boczną BS
oraz wysokość ostrosłupa SO.
Zaznaczamy na boku DS punkt P leżący w odległości |DO| od punktu D
Odcinek OP tworzy krawędź tego mniejszego czworościanu.
Przypominam, że |DO| = r to długość promienia okrędu wpisanego w trójkąt
równoboczny o boku a, czyli |DO| = |DP| = a√3 / 6.
Czy teraz jesteś w stanie obliczyć długość krawędzi mniejszego czworościanu, czyli
długość odcinka OP.
18 mar 18:12