x − 4√x+2 + 5 <0
Daniel: x − 4√x+2 + 5 <0
19 lis 22:14
taktak: Oto rozwiązanie:
x+5 < 4
√x+2//
2
x
2+10x+25 < 16*(x+2)
x
2+10x+25 < 16x+32
x
2−6x−8 < 0
Δ = (−6)
2−4*1*(−8)=36+ 32 = 68
√Δ =
√68 = 2
√17
| | 6−2√17 | | 2*(3−√17) | |
x1 = |
| = |
| = 3−√17 ≈ −1,12 |
| | 2 | | 2 | |
| | 6+2√17 | | 2*(3+√17) | |
x2 = |
| = |
| = 3+√17 ≈ 7,12 |
| | 2 | | 2 | |
a>0, więc x
2−6x−8 < 0 ⇔ x∊<3−
√17, 3+
√17>
Odp. Rozwiązaniem równania są x∊<3−
√17, 3+
√17>.
20 lis 01:14
ICSP: ech...
x − 4{
√x+2 + 5 < 0
Najpierw dziedzina : x ≥ −2
teraz obliczenia:
x − 4
√x+2 + 5 < 0
x +2 − 4
√x+2 + 3 < 0
t = x+2 , t > 0
t
2 − 4T + 3 > 0
Δ = 16 − 12 = 4
√Δ =2
teraz odpowiednio otrzymujemy:
x = −1 oraz x = 7
Odp. x ∊ (−1;7)
20 lis 01:21
Vizer: Wyżej post też dobrze tylko nie uwzględnił założeń do tego, że może podnieść do kwadratu, bo
obie strony są nieujemne( z założeń wynika). Oprócz tego machnął się w obliczeniach.
20 lis 01:36