x − 4√x+2 + 5
Daniel: x − 4√x+2 + 5
19 lis 22:01
aa: =0 czy co?
19 lis 22:02
Daniel: sorry < 0
19 lis 22:08
Daniel: x − 4√x+2 + 5 <0
19 lis 22:14
aa: na początek dziedzina
19 lis 22:19
aa: D: x+2≥0
x≥−2
D=x∊<−2, +∞)
x+5<4√x+2 /2
x2+10x+25<16(x+2)
x2+10x+25−16x−32<0
x2−6x−7<0
Δ=36−4*(−7)=64 √Δ=8
x1=−1 x2=7
19 lis 22:23
aa:

x∊(−1, 7)
zgodnie z dziedziną to samo jest rozwiązaniem
19 lis 22:26
roman: a można było z tą dziedziną zrobić tak
x−4≥0
x≥4
?
19 lis 22:29
roman: ?
19 lis 22:29
roman: ?
19 lis 22:29
roman: soryy coś sie zawiesiło
19 lis 22:30
roman: zaraz zaraz 4 jest do tego pierwiastka ,,,
ok już wiem ..
19 lis 22:34
aa: to co pierwiastkiem ≥0
19 lis 22:36