Dany jest ciąg arytmetyczny -7,-4,-1, .. pięćdziesiąty wyraz tego ciągu jest rów
Słaaaw: Dany jest ciąg arytmetyczny −7,−4,−1, .. pięćdziesiąty wyraz tego ciągu jest równy:
a)140
b) 143
c) 154
d) 157
Znalazłem tu takie rozwiązanie:
http://zadane.pl/zadanie/2698197
Tylko zielonego pojęcia nie mam skąd oni wiedzą, że r = 3 ?
19 lis 22:01
Słaaaw: wie ktoś może jak się r wyznacza? ;>
19 lis 22:02
Słaaaw: hmm? ;>
19 lis 22:06
Słaaaw: czy to naprade jest takie trudne, że nikt nie potrafi? ;>
19 lis 22:11
Eta:
"czy to jest naprawdę takie trudne" ?
że a2−a1=r
−4−(−7)= −4+7=3 =r
a50= a1+49*r =−7 +49*3=...
19 lis 22:51