probalistyka
roman: Hj mam takie zadanie nie znam się za bardzo na kartach ,,.,,,
treść :
w talii 24 kart wylosowano jedną kartę prawdopodobieństwo ze wylosowano kiera lub waleta jest
równe ....
nie wiem za bardzo ile jest kierów i waletów w takiej talii
podpowie ktoś
19 lis 21:28
nauczycielka: kier to kolor − czyli jedna czwarta
waletow jest zawsze 4
19 lis 21:32
roman: eh .,... dzięki
19 lis 21:33
aa: pamiętaj tez że jest 1 walet kier
19 lis 21:33
19 lis 21:35
roman: hmmm ?
19 lis 21:43
aa:
−1 bo w 13−tu kierach jest już jeden walet
19 lis 21:48
roman: a po skroceniu ile masz
19 lis 21:51
aa: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | | |
A−zdarzenie polegające na wylosowaniu jednego kiera A= | P(A)=13/52 |
| | |
lub v
| | | |
B− wylosowanie waleta B= | P(B)=4/52 |
| | |
odjąć część wspólną A∩B=1 P(A∩B)=1/52
19 lis 21:53
19 lis 21:53
roman: nie ma takiej odp
19 lis 21:54
aa: a jak jest?
19 lis 22:01
19 lis 22:03
roman: chciałbym spr odp. ale nie o to w tym chodzi prawda ...
19 lis 22:11
aa: oj moja pomyłka
wszędzie gdzie 52 powinno być 24
19 lis 22:12
aa: tu chodzi talie od 9 do Asa więc kierów jest 6szt
B jest OK
A∩B=1 P(A∩B)=1/24
19 lis 22:14
roman: jak na to wpadłeś że jest to talia od 9
19 lis 22:17
aa: grywam czasem w karty
19 lis 22:19
roman: mimo to dzięki
19 lis 22:23