długości boków
m: Znając bok a=3 oraz cosβ=0.3, cos γ= −0,1 wylicz długości pozostałych boków. Uwaga: w
najprostszej wersji rozwiązania można korzystać między innymi z funkcji arccos np. przy pomocy
kalkulatora. Nieco trudniejsze jest rozwiązanie używające jedynie wzorów dla trójkąta i wzorów
trygonometrycznych
19 lis 21:16
pomagacz:

a = 3
cos(β) = 0.3
acos(0.3) = 72.54
o
cos(γ) = −0.1
acos(−0.1) = 95.74
o
α = 180 − 72.54 − 95.74 = 11.72
o
i teraz trygonometria:
jeżeli znajdziemy odpowiadające sobie wartości sin i cos, policzysz długości pozostałych boków,
oczywiście trzeba przyjąć bok a w każdym przypadku
19 lis 21:32
m: a skad wiesz gdzie jest a,b,c?
19 lis 21:42
m: dlaczego ten trojkat nie musi byc prostokatny a stosujemy trygonometrie?
19 lis 21:54
zzz: α na przeciwko boku a itd., to twierdzrn ie sinusów dla dowolnego trójkąta
19 lis 21:56
m: ok dzięki
19 lis 22:10