PO MO CY
avia: √4+2√3*√4−2√3 rozwiazania z różnych zadań są rozbieżne.....jak powinno być? skorzystać najpierw
ze wzoru skroconego mnożenia na oba i dopiero potem na jeden?
19 lis 21:13
Jolanta: √4=2 od tego zacznij
19 lis 21:16
avia: źle wyszlo cale wyrazenie ma byc pod pierwiastkiem √4+2{3} * √4−2{3}
19 lis 21:33
aa: √42−(2√3)2=√16−12=2
19 lis 21:35
Qba: to zmienia postać rzeczy:
4 + 2√3 = 1 + 2√3 + 3 = (1 + √3)2
4 − 2√3 = 1 − 2√3 + 3 = (1 − √3)2
i teraz:
(1 + √3)2 * (1 − √3)2 = {(1 + √3)(1 − √3)}2 = (1 − 3)2 = (−2)2 = 4
19 lis 21:36
Qba: oczywiście przedmówca ma rację
zapomniałem jeszcze o dużych pierwiastkach
19 lis 21:37
avia: √4+2√3 * √4−2√3 teraz dobrze. odpowiedzi w roznych ksiazkach sa rozne czyli technika
rozwiazania inna
19 lis 21:38
Jolanta: (a+b)(*a−b)=a2−b2 wzór a=4 b=2√3
19 lis 21:39