funkcja okreslona wzorem f(x)=(2-u{1}{3}m)x+2 nie ma miejsc zerowych dla:
Olcia: funkcja okreslona wzorem f(x)=(2−13m)x+2 nie ma miejsc zerowych dla:
m=6
jak to zrobic?
19 lis 21:08
krystek: aby nie było miejsc zerowych to musi być równoległa do osi OX czyli y=2 znika współczynnik
| | 1 | |
kierunkowy czyli (2− |
| m=0⇒m=.. |
| | 3 | |
19 lis 21:11
Qba: To jest funkcja liniowa. Ona nie będzie miała miejsc zerowych tylko, jeśli będzie równoległa do
osi OX, co jest równoznaczne z tym , że współczynnik kierunkowy tej funkcji jest równy 0
czyli:
f(x)=(2−(1/3)*m)x+2
2−(1/3)*m = 0
2 = (1/3)*m
m = 6
rozumiesz?
19 lis 21:14
Olcia: mniej wiecej
19 lis 21:18
krystek: Mniej czy więcej?
19 lis 21:25