Oblicz bez użycia tablic. Jak ustalić czy np.tg(540+α)=tgα.Czy trzeba znacwzory
Ania: cos(180−α)sin(−α)ctg(−α−90)tg(540+α)cos(−270+α)
19 lis 21:06
krystek: Wzory redukcyjne stosujesz i tak tg(540+α)= tg(360+180+α)= tg(180+α)=tgα
sin(−α)=−sinα itd
19 lis 21:15
krystek: przy tg i ctg możesz stosować okresowośc 180 i zapisać 540 jako 3*180
19 lis 21:16
Tomek: Wszystkie funkcje trygonometryczne nie są funkcjami roznowartościowy, wręcz są funkcjami
okresowymi, tzn. dana wartość powtarza się cylkicznie, w równych odstępach(okresach). W
wypadku funkcji sinus i cosinus okres wynosi 360(stopni), więc sin(k*360+α)=sin(α), gdzie k
jest dowolna liczba calkowita. W wypadku funkcji tangens(cotangens jest tylko odwrotnoscia
tangensa,więc ma podobne własności), okres wynosi 180(stopni), więc tg(k*180+α)=tg(α).
Odnosząc się do Twojego przypadku tg(540+α)= tg(3*180+α)=tg(α). W pozostalych przypadkach
musisz wykorzystac tzw. wzory redukcyjne, ktore dzieki lepszym lub gorszym metodom
zapamietywania, powinny byc "wkute" na blache(wystarczy zauwazyc pewne zaleznosci i wcale nie
trzeba sie ich uczyc) jest chcesz zdawac matematyka na poziomie rozszerzonym(a widze,ze
zadanie obejmuje wszystkie katy,a nie tylko kąty ostre, więc raczej uczęszczasz do klasy z
profilem matematycznym)
| cos(180−x)sin(−x)ctg(−x−90) | |
| = |
| tg(540+x)cos(−270+x) | |
| | −cos(x)*−sin(x)*−ctg(90+x) | | −cos(x)sin(a)*−tg(x) | |
|
| = |
| = |
| | tg(x)*−cos(270−x) | | tg(x)*sin(x) | |
19 lis 21:34
Ania: dziękuję
19 lis 23:00