Jak to policzyć?
mat: Jak rozwiązaćto zadanie stosując równania lub nierówności liniowe?
Jeżeli do podwojonej pewnej liczby dodamy jej odwrotność i pomnożymy przez 12 to
otrzymamy 76. Jaka to liczba?
Stosując równanie kwadratowe nie ma problemu, ale nie mam pojęcia jak to rozwiązać za
pomocą równania liniowego. Proszę o pomoc
18 mar 16:07
.: jest rownanie kwadratowe bo masz dwa rozwiazania
18 mar 16:26
mat: ja wiem tylko, że to jest zadanie z działu równania i nierowności liniowe. I nie wiem czy
moje rozwiązanie uzna wykładowca
18 mar 16:30
.: wykladowca? zadanie raczej z pierwszej liceum liceum
18 mar 16:33
Eta:
odp; x1 = 3 x2 = 1/6
( to są te dwie liczby spełniające w-k zadania)
oczywiście z równania:
( 2x + 1/x)*12= 76 gdzie x≠ 0
18 mar 16:35
mat: ja wiem jak to rozwiązać z równania kwadratowego, ale jak już pisałam wyżej jest to
zadanie z działu równania i nierówności liniowe
18 mar 16:42
mat: .: tak to zadanie z pierwszej liceum tyle, że w jakiejś obłędnej szkole zaocznej i tak mi
się napisało
19 mar 07:13