Vax:

Na początku 2 lematy:
Lemat1) Dwusieczne dwóch kątów wpisanych opartych na tym samym łuku przecinają się w jednym
punkcie leżącym na danym okręgu.
Dowód: Skoro oba kąty są oparte na tym samym łuku to mają równe miary. Niech dwusieczna jednego
kąta tnie dany łuk w punkcie Z, dwusieczna dzieli kąt na dwa równe kąty, skąd łatwo dostajemy,
że Z jest środkiem danego łuku, analogicznie dwusieczna drugiego kąta przechodzi przez środek
danego łuku, więc istotnie dane dwusieczne tną się w punkcie leżącym na okręgu, cnd.
Lemat2) Punkt J jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABP. Półprosta PJ przecina okrąg
opisany na trójkącie ABC w punkcie X. Wykaż ze XA=XJ
Dowód:
https://matematykaszkolna.pl/forum/112176.html
~~~
Przejdźmy do zadania. Weźmy dowolny punkt P leżący na łuku AB jak na rysunku, niech X będzie
środkiem łuku AB niezawierającego punktu P, wtedy zgodnie z lematem 1 prosta PJ przechodzi
przez X, teraz zgodnie z lematem 2 wiemy, że XA = XJ = XB, czyli A,B,J leżą na pewnym okręgu o
środku X, skąd dostajemy, że jeżeli J jest środkiem okręgu wpisanego w ABP to musi leżeć na
krótszym łuku AB okręgu o środku w punkcie X, udowodnimy teraz, że wszystkie punkty danego
łuku są środkami okręgu wpisanego w trójkąt ABP dla pewnego P, istotnie jeżeli pewne dwa
punkty leżą na łuku zawierającym punkt P okręgu o
1 i odcinki łączące dane dwa punkty z X tną
dany łuk w punktach J
1,J
2 to wybierając trzeci punkt leżący na krótszym łuku między tymi
dwoma punktami widzimy, że łącząc go z X przetnie on nasz łuk w punkcie leżącym między J
1 i
J
2, czyli istotnie wszystkie punkty danego łuku są środkami pewnych okręgów wpisanych w dane
trójkąty. Analogiczny łuk dostajemy rozpatrując położenie punktu P po przeciwnej stronie łuku
AB, zbiór danych środków zaznaczyłem kolorem czerwonym.