Prośba o sprawdzenie i pomoc dalej (statystyka)
Michu: Wysokość miesięcznego wynagrodzenia brutto absolwenta Wydziału SUKCES jest zmienną
losową o X rozkładzie normalnym o wartości średniej 4500 (zł) oraz wariancji 10000 (zł.2)
Dochód netto obliczany jest według wzoru Y = 0,8X 100. Jaki procent absolwentów ma
dochód netto przekraczający 3400 zł?
EX=4500
Var(X)=10000
Y=0,8*X−100
E(Y)=E(0,8X−100)=8/10 E(X)−100=3500
Var(Y)=Var(0,8X−100)=64/100 Var(X)=6400
Y~N(3500,80)
dobrze ?
jak policzyć ten procent? ze wzoru na gęstość normalną jakieś głupoty mi wychodzą...
19 lis 20:52
Michu: Y = 0,8*X − 100 mała poprawka
19 lis 20:54
Michu: pomoże ktoś rozwiącać?
19 lis 21:25