sześciokąt
AS2731: Sześciokąt ABCDEF jest wpisany w okrąg, odcinki AC i BD przecinają się w punkcie P. Wykaż
że kąt AFB + kąt CED = kąt APB
19 lis 20:33
Vax: Narysuj to sobie i skorzystaj z tego, że kąty oparte na tych samych łukach są równe, szybko
wychodzi.
19 lis 20:48
AS2731: aha dziekuję teraz już widzę
19 lis 20:53
Aga:

W trójkącie równoramiennym ABF α=30
0, gdyż kąt BAF=120
0, jako kąt wewnętrzny sześciokąta
foremnego.
α=β=30
0
α+β=60
0
δ+β=120
0
δ=90
0
β+δ+γ=180
0 Suma kątów wewnętrznych w trójkącie ABP
γ=180
0−30
0−90
0
γ=60
0.
Więc α+β=γ
19 lis 21:03
Vax: Aga to nie musi być sześciokąt foremny
19 lis 21:04
Aga: Rzeczywiście, jest to jedynie szczególny przypadek.
19 lis 21:07