Chińskie Twierdzenie o resztach
kier09: Chińskie Twierdzenie o resztach
x = 1 (mod 5)
x = 2 (mod 6)
x = 3 (mod 7)
Proszę pomozcie
19 lis 20:12
Qba: no więc to twierdzenie mówi, że masz dokładnie jedno rozwiązanie w przedziale <1 , 210>
najpierw patrzymy tylko, na 2 pierwsze równania:
x ∊ {1, 6, 11, 16, 21, 26}
i x ∊ {2, 8, 14, 20, 26}
stąd mamy, że x = 26 mod 30
więc x ∊ {26, 56, 86, 116, 146, 176, 206}
z tych liczb trzecie równanie spełnia tylko liczba 206 i to ona jest rozwiązaniem
19 lis 20:27
Qba: a ogólnie to ten układ jest spełniony przez każde x takie, że x = 206 mod 210
19 lis 20:28