Prosilabym i rozwiazanie tych zadan z gory dziekuje :) :*
diamencik: Zadanie 1 : Kat alfa jest ostry i tg alfa =5/12 . Oblicz cosinus alfa
Zadanie 2 : Liczby dodatnie a , b ,c spełniaja warunek log4c=log3b log2a=2 . Oblicz
pierwiastek abc
zad 3 : Uzasadnij ze jezeli a+b =1 i a kwadrat + b kwadrat =7 to a do czwartej + b do czwartej
=31
19 lis 19:57
krystek: | | 5 | |
tgα= |
| narysuj Δprostokątny o przypr 5 1 12 ,obl przeciwprostokątną i masz cosα. |
| | 12 | |
19 lis 20:38
krystek: log4c=2⇒42=c
log3b=2⇒..
log2a=2⇒... I liczysz √a*b*c
19 lis 20:40
diamencik: w tym 2 zadaniu to mam podstawic pod twierdzenie pitagorasa zeby obliczyc cosinusa alfa ? ..
bo wiesz mi z matmy troche kiepsko idzie a takie niedokładne odpowiedzi mi nic nie daja
19 lis 20:49
krystek: W pierwszym masz policzyć przeciwprostokątną z tw. Pitagorasa. A co to jest cosα=?
zad 2 dotyczy logarytmów.
19 lis 20:52