Ciągi
Stokrotka: Trzy różne liczby całkowite tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są jednocześnie pierwszym,
drugim i dziesiątym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz wskazane liczby, jeśli
wiadomo, że ich suma jest równa 365.
19 lis 19:37
Stokrotka: udzieli ktos jakichs wskazowek jak to zapisac?
19 lis 19:39
Stokrotka: pomoze ktos?
19 lis 19:43
Qba: no to zróbmy tak: nasze trzy liczby to x, y i z
tworzą ciąg geom: y2 = z*x
arytm:
y = x + r
z = x + 9r
no i suma: x + y + z = 365
Do roboty!
19 lis 19:46
Stokrotka: troche za duzo niewiadomych ..
19 lis 19:47
Bizon:
| ⎧ | x+x+r+x+9r=365 | |
| ⎩ | x(x+9r)=(x+r)2 |
|
19 lis 19:48
Stokrotka: dzieki
19 lis 19:52