średnia
wrrrrrrrrr: w 10 osobowej grupie średnia wieku była równa 16 lat. gdy do grupy dołączył janek średnia
wieku wynosiła 17 lat. ile lat ma janek

wiem że proste ale jakoś nie mogę tego rozwiązać... powinno wyjść 27lat
ola: to zadanie ze statystyki ze srednią arytmetyczną
wzór na średnią arytmetyczna jest taki śr= a
1 + a
2 + ...+ a
n / n
a tym przypadku na górze w liczniku masz sumę lat wszystkich dziesięciu osób, ale nie
wiemy ile to jest więc oznaczmy ją przez literkę S, na dole, w mianowniku mamy liczbe
osob przez ktora dzielilismy sumę lat czyli w pierwszym przypadku 10 srednia wyszla 16
wiec wygląda to tak:
16= S/10
teraz aby policzyc ile wynosi S musimy pomnozyć wszystko przez 10
160=S
w drugim przypadku wiemy ze srednia jest rowna 17 a liczba osob 11 bo do tych dziesieciu
ktore byly wczesniej dodalismy jeszcze jedna (Janka) ale nie znamy sumy lat wszystkich
tych osob wiec znowu nasza niewiadomą bedzie jakies S... powiedzmy S
1 zeby nam sie nie
pomyliło... otrzymujemy:
17= S
1 / 11
mnozymy przez 11
187=S
1
wiemy ze suma lat wszystkich 10 osob to 160 a po dodaniu do tej sumy wieku Janka
otrzymujemy sume rowna 187 wiec zeby otrzymac wiek Janka musimy od 187 odjąc 160
187-160=27 i to jest wlasnie wiek Janka