Oblicz pole trójkąta.
Ewcia: Oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu 3.Bardzo dziękuję za
rozwiązanie.
19 lis 19:13
Monika: musisz zapamiętać wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny : r = (a√3)/6 gdyż z
tego wzoru wyliczysz bok trójkąta :
19 lis 19:16
Monika: następnie korzystasz ze wzoru na pole trójkąta równobocznego : P = (a²√3)/4
19 lis 19:17
Bogdan:

Można np. w ten sposób:
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 30
o otrzymujemy; x = 3
√3,
y = 2*3 = 6.
Pole = x * (3 + y)
19 lis 19:34