udowodnij
Hunter: uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej n liczba 7n * 23n − 32n jest podzielna przez
47
19 lis 18:59
Basia: znasz zasadę indukcji matematycznej ?
19 lis 19:03
Hunter: znam...ale wstawiałem n+1 i w pewnym momencie nie mogę tak wyłączyć czegoś przed nawias aby
było podzielne prze 7..
19 lis 19:06
Basia:
1.
n =1
L = 7*23 − 32 = 7*8 − 9 = 56 − 9 = 47 = 47*1
2.
Z: 7n*23n − 32n = 47*k ⇔
7n*23n = 32n+47*k k∊C
T: 7n+1*23n+3 − 32n+2 = 47*j j∊C
dowód:
7n+1*23n+3 − 32n+2 =
7*7n*23n*8 − 32n*9 =
56*7n*23n − 9*32n =
56*(32n+47*k) − 9*32n =
56*32n + 56*47*k − 9*32n =
47*32n + 56*47*k = 47(32n + 56k) = 47*j
bo j=32n+56k ∊ C
19 lis 19:20
Bizon:
można i przez Poznań ...−

7
n*8
n−9
n=56
n−9
n=(47+9)
n−9
n ...
19 lis 19:32
Bizon: ... każdy wyraz prócz ostatniego z (47+9)
n jest podzielny przez 47 ... a ostatni "znosi się"
... −
19 lis 19:39
Bizon: Basiu ... −

... można tak

?
19 lis 19:51
xyz: nie można, bo wtedy moznaby rozmienic każdą potęge na (1+1...+1) do jakiejs potegi = 1
30 wrz 21:52
dingo:
an−bn=(a−b)*(an−1+an−2*b+..... +bn−1)
56n−9n= (56−9)(56n−1+56n−2*9+ ....+9n−1) = 47*k , k€C
30 wrz 21:58