fsa
adrian: f(x) = arcsin(1−lnx)
szukamy wzrou funkcji odwrotnej i mam pytanie cyz robie to dobrze
y=arcsin(1−lnx)
1−lnx = sin(y)
−lnx = sin(y) −1
lnx = 1 −sin(y)
e1−lnx = x
f−1(x)=sin(e1−sinx)
19 lis 18:51
Basia: ostatnie dwie linijki są błędne
elnx = e1−siny
x = e1−siny
f−1(x) = e1−sinx
19 lis 18:58
adrian: mam jesze jeden przyklad
f(x):
y = arcsin (1−x)
f−1(x):
sin(y) = 1−x
x= 1−sin(y)
i w tym przykładzie nie wiem co zrobic dalej, prosilbym bardzo o pomoc
19 lis 19:00
m: powiedzcie o co chodzi z arc?
19 lis 19:06
m:
19 lis 19:30
Basia:
nic dalej; zamienić zmienne i koniec
f−1(x) = 1 − sin(x)
19 lis 19:38
m: prosze o podpowiedź
19 lis 20:13
m:
19 lis 20:17