funkcja kwadratowa pomocy
Julcia: Witam

mam taka oto funkcje:;
f(x)=3x
2−x+14
mam wyznaczyc współrzedne wierzchołka−wyliczylam W=(
16,13
1112
mam podac argumenty dla ktorych f przyjmuje wartosci dodatnie−czyli wg mnie? (
16,∞)

i
okreslic ekstremum i przedzialy monotonicznosci
prosze was o pomoc siedze nad zadaniami i juz nie daje rady:(
19 lis 18:36
Julcia: ponawiam i bardzo prodze o pomoc
19 lis 18:47
Bizon:
włącz myślenie ... −

a może narysuj wykres tej funkcji ... będzie dużo łatwiej.
19 lis 19:00
Julcia:
19 lis 19:00
Julcia: przdzialy monotonicznosci to okreslam gdzie funkcja maleje a gdzie rosnie,tak?a
ekstremum?narysowalam wykres.
19 lis 19:02
Julcia: i jak mam juz te przedzialy to jednostronnie sa domkniete?dzieki za pomoc jesli taka
bedzie
19 lis 19:04
krystek: jeżeli masz określić wartości + i − liczysz Δ i miejsca zerowe.
A przedziały monotoniczności −to gdzie funkcja rośnie a gdzie maleje ,i wówczas potrzebne wsp
wierzchołka.
19 lis 19:08
Julcia: no tak,tak mam to wszystko,nawet nie ma m zerowych bo delta jest mniejsza od zera.
tylko jak ekstremum okreslic?ja nie wiem.:(
19 lis 19:12
Jolanta: Δ<0 a>0 parabola ramona w góre nad osia y>0 dla x∊(−∞;∞)
19 lis 19:17
Jolanta: gdzie jest najmniejszy y ? czy istnieje najwiekszy ?
19 lis 19:18
Monika: oblicz Δ, p i q
19 lis 19:18
Julcia: dzieki wielkie czyli moje ekstremum to jest,tak?
19 lis 19:22
Jolanta: Julcia napisałam Ci jak wyglada parabola ,gdzie jest najmniejszy y?
19 lis 19:25
Monika: Ekstremum funkcji (lokalne), największa (maksimum) lub najmniejsza (minimum) lokalnie wartość
funkcji.
Funkcja f(x) określona w pewnym przedziale otwartym (a,b) ma w punkcie x0 ekstremum jeżeli dla
każdego punktu x≠x0, należącego do pewnego otoczenia ε punktu x0, takiego, że ε⊂ (a,b) spełnia
warunek f(x)<f(x0) (ekstremum nazywamy maksimum) lub f(x)>f(x0) (jest to minimum).
Badanie ekstremum ma wielkie znaczenie praktyczne i poznawcze, stosuje się w tym celu rachunek
różniczkowy. Warunkiem koniecznym, lecz nie wystarczającym istnienia ekstremum w punkcie x0
jest, by pochodna funkcji w tym punkcie zerowała się (f’(x0)=0), wtedy gdy druga pochodna
f’’(x0)<0 to funkcja ma maksimum, a gdy f’’(x0)>0 to funkcja ma minimum.
19 lis 19:28
Monika: jak idzie
19 lis 19:39